Premieră a Secției Române a Teatrului de Nord, la Sala Studio: ”Nebunul și călugărița”, regia artistică Vadas László

Secția Română a Teatrului de Nord prezintă duminică 4 februarie 2018, la ora 19.00 în Sala Studio, premiera spectacolului ”Nebunul și călugărița” de Stanisław Ignacy Witkiewicz, regia artistică Vadas László. Distribuția: Ciprian Vultur, Roxana Fânață, Stelian Roșian, Alina Negrău, Cătălin Mareș, Radu Botar, Tibor Székely, Cristian But și Narcis Bliderean. Scenografia Albert Alpár, dramaturg Maria Chirilă.Spectacolul se reia marți 6 februarie de la ora 17.00 și se joacă în afara abonamentelor, în cadrul Microstagiunii Teatrului de Nord.

Piesa Nebunul şi călugăriţa sau Nu există rău care să nu se preschimbe într-un rău şi mai mare, scrisă în 1923, are drept erou o figură clasică pentru Witkiewicz: un poet aclamat, aflat într-un cămin psihiatric, a cărui voce este anihilată de autorităţile absurde ale birocraţiei ştiinţifice şi ale bisericii. Pentru Witkiewicz este irelevant dacă poetul este un vizionar sau un impostor; conform propriilor convingeri, orice impuls artistic se manifestă inevitabil la graniţa nebuniei. Odată cu declinul religiei şi al filosofiei, arta rămâne singurul mecanism de adaptare la propria condiţie. Piesa în sine reprezintă o monografie simplificată a unei lumi aflate în derivă, exemplificând absurditatea unei presupuse evoluţii al cărei punct culminant este reprezentat de sfârşitul umanităţii.

Nebunul şi călugăriţa este un manifest, o concluzie sumbră a unei analize minuţioase a trecutului, prezentului, dar şi a viitorului societăţii, care în viziunea autorului poate fi prezis cu uşurinţă prin simpla analizare a evenimentelor trecute.

NEBUNUL ȘI CĂLUGĂRIȚA de Stanisław Ignacy Witkiewicz

Regia artistică: Vadas László

Scenografia: Albert Alpar

Dramaturg: Maria Chirilă

Distribuția:

Nebunul – Ciprian Vultur

Călugărița – Roxana Fânață

Psihanalistul – Stelian Roșian

Maica Superioară – Alina Negrău

Psihiatrul – Cătălin Mareș

Profesorul – Radu Botar

Infirmier 1 – Tibor Székely

Infirmier 2 – Cristian But

Cadavrul nebunului – Narcis Bliderean

Durata spectacolului: 1h, 15 min.

Preț bilet: 18 lei

Informații despre bilete:

Agenția Teatrală, str. Horea nr. 6. Telefon: 0261712106, e-mail: agenție.teatruldenord@gmail.com

Informații despre spectacol:

http://www.teatruldenord.ro/g/spectacol/480/NEBUNUL-%C8%98I-C%C4%82LUG%C4%82RI%C8%9AA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 31, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.