Migrația din punctul de vedere al tinerilor din țările implicate în programul Erasmus+

În zilele noastre, orice discuție despre migrație și migranți are o conotație peiorativă. Majoritatea oamenilor sunt destul de nepricepuți în această temă sau pur și simplu se mulțumesc cu lozincile cunoscute din presa locală și internațională. Tocmai de aceea migrația a devenit subiectul principal în aproape toate țările implicate în programul Erasmus+.

Asociația Culturală pentru Tinerii din Satu Mare (SZAFKE) a hotărât în ciclul de proiecte din 2018 că se va implica în acest subiect prin organizarea unui training internațional. Acesta ar însemna de fapt începutul unui program de lungă durată pentru specialiștii din sectorul de tineret, cu scopul de a face față provocărilor cauzate de migrație și cu interesul de a sprijini integrarea migranților și refugiaților tineri.

„Oricine ne-ar putea acuza că am vrea să atragem migranții, dar aceasta nu este decât o părere superficială. Tema proiectului Migrație-Integrare este tocmai să înțelegem aspectele complicate ale fenomenului migrației. Credem că este important să adâncim cunoștințele tinerilor și să punem la punct ideile și stereotipiile, focusând pe două subiecte principale cu ajutorul trainerilor. Unul ar fi criza refugiaților și fenomenul discriminării în privința lor, iar celălalt ar fi migrația cauzată de șomaj în rândul tinerilor.” – a relatat Franciska Őri-Pákay, vicepreședintele SZAFKE, coordonatorul proiectelor Erasmus+.

Ar fi la fel de important ca tinerii participanți să ajungă cât de cât pregătiți în țara de destinație și să aibă parte de sprijin, iar acest sistem dublu de protecție ne-ar ajuta să le ușurăm etapa de integrare și să evităm orice fel de discriminare față de ei.

„Nu m-aș fi gândit câte aspecte presupune această temă. Trainerul și activitățile mi-au deschis ochii în legătură cu mai multe chestiuni la care nu m-am gândit mai devreme. Am înțeles care sunt mecanismele care facilitează sau tocmai împiedică migrația și am dezvăluit aspecte care ne vor ajuta cu siguranță în munca noastră din Muntenegru.” – a povestit Dianna Ostojić.

Programul de lungă durată privește în primul rând formarea muncitorilor de tineret în domeniul migrației europene, cu scopul de a abilita tinerii în gestionarea provocărilor, precum și în utilizarea cunoștințelor, fructificarea oportunităților în munca cu tinerii.

Scopul secundar ar fi ca participanții să fie abilitați în dezvoltarea unor proiecte noi legate de migrație și mobilitate, cu implicarea migranților tineri. Aceste activități pot ajuta în echilibrarea imaginii negative în societate cu privire la migrație, promovând toleranța față de migranți.

Prima întâlnire a fost între 19 și 26 ianuarie în municipiul Satu Mare, cu participarea a 44 tineri din 10 țări (România, Ungaria, Turcia, Serbia, Muntenegru, Albania, Grecia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria și Kosovo), iar a doua întâlnire va avea loc la începutul lunii iunie, în Muntenegru. Trainerii au dat de lucru participanților și pentru perioada dintre cele două întâlniri. Acesta este primul proiect dublu al SZAFKE și reprezintă o adevărată provocare atât din cauza temei, cât și din punct de vedere organizatoric.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 7, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *