Recunoștință și respect pentru cei care scriu. 14 premianți ai ”Anului editorial sătmărean”

Vineri, 9 martie, 2018, în Sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” de la Biblioteca Județeană Satu Mare, a avut loc evenimentul ”Anul editorial sătmărean”, o manifestare culturală și de promovare a producției editoriale locale, ajunsă la ediția a XIX-a. Moderatoarea evenimentului a fost directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Paula Horotan.În cuvântul ei, Paula Horotan a mulțumit pentru prezența numărului mare de scriitori și oameni de cultură la acest eveniment, care este un reper în cultura sătmăreană. Proiectul cultural a început în urmă cu 19 ani și de-a lungul anilor a aruncat o privire de ansamblu asupra fenomenului cultural sătmărean. Cu fiecare ediție, Anul editorial a câștigat în valoare. Au apărut cărți de certă valoare în toate domeniile.

În anul 2017 s-au născut 207 documente editate, din care 158 de cărți, 43 periodice și audiovizuale. Ca și în alți ani, a fost organizată o expoziție cu lucrările apărute și a fost editat un catalog în cadrul Serviciului Dezvoltare, Evidență, Prelucrare Informatizată a Colecțiilor, de bibliotecara Bianca Cicio și de bibliografa Raluca Istrate.

La evenimentul de la Biblioteca Județeană a fost prezentă viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher. Ea a recunoscut că vine cu drag la orice eveniment cultural care contribuie la promovarea culturii sătmărene. Anul editorial este un eveniment important, prin care se arată recunoștința și respectul pentru cei care scriu.

Un cuvânt de salut a rostit și directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național al Județului Satu Mare, Zamfir Danciu, care i-a felicitat pe autorii sătmăreni. Cărțile multora sunt cunoscute și apreciate în întreaga țară și cărțile lor merită să ajungă la cât mai mulți cititori.

Juriul care a deliberat și a acordat cele 14 diplome a fost format din: conf. univ. dr. Olimpia Neagu, din partea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad–Filiala Satu Mare; dr. Imola Kiss, reprezentanta Direcției pentru Cultură a Județului Satu Mare; Loredana Știrbu, scriitor și consultant artistic în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare; Kereskenyi Alexandru, consilier județean, membru în Comisia pentru învățământ, activități socio-culturale, culte, sport și tineret și membru desemnat să reprezinte Muzeul Județean Satu Mare; prof. scriitorul și artistul plastic Nicolae Pop, din partea Societății Istoricilor și Scriitorilor din Sătmar; Felician Pop, scriitor, prefațator, publicist, traducător, gazetar–membru desemnat de Asociația Scriitorilor de Nord Vest (care a decis să se retragă din juriu după prima întâlnire de lucru); Muzsnay Árpád, președintele Societății Maghiare de Cultură din Transilvania. Vicepreședinția Satu Mare și Bianca Ciceo, șefa Serviciului dezvoltare, evidență și prelucrare informatizată a colecțiilor, din partea Bibliotecii Județene Satu Mare, care a asigurat și secretariatul comisiei.

Susținerea financiară a evenimentului s-a făcut de către Consiliul Județean Satu Mare și printr-o serie de sponsori și oameni inimoși: Compania ATC „Creativ&Unic” S.R.L., Compania Derșidan S.R.L., Asociația „Europa Digitală” din Cluj, Fabrica de ciocolată „Mueller&Prietenii” din Odoreu, Nicovid S.R.L., Schwab Agro Prod S.R.L.–Crama Rătești, prof. Ștefan Haiduc din Negrești-Oaș, fost coleg de breaslă, apreciat scriitor și cercetător, Ioan Rus, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare.

PREMIILE ANULUI EDITORIAL SĂTMĂREAN 2017: 

1.Istorie locală: Achim, George – Sita de ceară: Istorii din istoria unui ținut transilvan

2.Monografii locale: Balogh Béla – Halmi monográfiája

3.Monografii: David, Radu – Colegiul Național ”Ioan Slavici” Satu Mare (1842-2017): File de istorie

4.Artă: Păcuraru, Dumitru – Aurel Popp între două culturi

5.Artă: Gnandt Stefan – Pictură și grafică

6.Carte Științifică: Ardelean Gavril (coordonator) – Patrimoniul natural al Sălajului . Vol. 1, Flora, micobiota și vegetația

7.Literatură. Poezie: Bogdan Crivăț – Bocetul Șamanului, Simonfy József – Idő rokkantja

8.Literatură. Roman: Radu Ulmeanu – Siberii

9.Literatură. Critică literară: Gheorghe Glodeanu – Scriitori, cărți, muze : Ipostaze ale discursului amoros în literatura română

10.Traduceri: Cristina Horotan (trad.) – Grigore cel Mare – Dialoguri

11.Reviste: Satu Mare –  Studii și comunicări

12.Multimedia: Georgeta Govor -Pasărea gând

13.Edituri sătmărene: Editura Citadela

Fiecare laureat a primit din partea organizatorilor câte o Diplomă de excelență „pentru contribuția adusă la dezvoltarea și promovarea valorilor culturale și naționale”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 9, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.