Radu Sergiu Ruba și-a demonstrat încă o dată, prin cărțile lansate la Poesis, talentul de poet și povestitor

Miercuri, 4 aprilie 2018, începând cu ora 13:00, la Centrul Multicultural Poesis, scriitorul Radu Sergiu Ruba și-a lansat două noi cărți: ”Ce mi se întâmplă” și ”Scene, explorări, condeie”. Moderatorul evenimentului editorial a fost Dumitru Păcuraru. Despre cărțile autorului au vorbit George Vulturescu, Ioan Nistor și Alexandru Zotta.

Moderatorul i-a salutat cordial pe cei prezenți în sală, exprimând bucuria lor de a avea ocazia să se întâlnească din nou cu scriitorul și poetul Radu Sergiu Ruba. În sală au fost numeroși scriitori, poeți, jurnaliști, reprezentanți ai instituțiilor de cultură sătmărene.

George Vulturescu a făcut câteva aprecieri pe marginea cărților publicate, spunând că volumul de proză ”Scene, explorări, condeie” este  o carte deosebit de valoroasă prin interviurile realizate cu mari oameni, actori, muzicieni, jurnaliști, istorici, scriitori. Cele scrise în volum fac o privire cuprinzătoare asupra întregii noastre vieți sociale.

Poetul Ioan Nistor a făcut o scurtă prezentare a biografiei autorului precum și a cărților sale. Radu Sergiu Ruba s-a născut în localitatea Ardud, la 14 octombrie 1954, el fiind originar din localitatea Rătești. La 11 ani și-a pierdut vederea. Între anii 1972-1978 a studiat filologia franceză și engleză la Universitatea din București, după care a lucrat ca profesor de limba franceză și limba română și ca inspector de specialitate în Ministerul Învățământului, responsabil cu substratul educației speciale pentru persoane cu deficiențe de vedere. În anul 2006 a fost ales președinte al Asociației Nevăzătorilor din România. Între anii 1987-1998 a condus ca redactor șef revista ”Litera noastră”, publicată în scrierea braille și în scrierea vizuală. A făcut parte din redacția săptămănalelor ”Phoenis” și ”Tinerama”. A colaborat la mai multe reviste literare, fiind membru al Cenaclului ”Universitas”.

Cele mai recente cărți publicate sunt: ”O vară care nu se mai termină” – roman (2014), ”Scriitori la poliție” – volum colectiv (2016), ”Marginal” – poeme (2017).

În cărțile sale autorul face cunoscută lumea în care trăiește. Copilăria lui reprezintă un pilon important pentru creația sa. Evocă umanitatea, problematica omului contemporan. Multe din cărțile sale invită la meditație. Consideră că forța spiritului poate schimba destinul.

Alexandru Zotta a vorbit despre harul deosebit de povestitor al autorului și de faptul că din scrierile sale cunoaștem foarte bine spațiul în care el trăiește, chiar dacă uneori ”fabulează în mod realist”, personajele sale sunt reale. Scrie și despre oamenii simpli care au trăit întâmplări extraordinare. El respectă de multe ori limbajul locului, fapt care duce la creșterea valorii cărții.

Alexandru Zotta a concluzionat că Radu Sergiu Ruba este un foarte bun povestitor și se raportează excelent la realitatea locurilor. Ridică scrierile lui la un nivel artistic remarcabil.

În încheiere Sergiu Radu Ruba a dat o serie de explicații pe marginea cărților sale, a răspuns la întrebările puse. A vorbit despre meleagurile natale, care l-au fascinat întotdeauna.

Dintre cei prezenți în sală au vorbit poeta Maria Letai, care i-a dedicate autorului un poem, jurnalistul Ioan Anițaș, care a dat citire unui catren, scriitorul și editorul George Terziu.  Autorul a oferit doritorilor autografe.

Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 4, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.