Schimb de experiență privind violența asupra femeii, al IPJ Satu Mare cu Poliția din Torino

La invitaţia Centrului de Cultură şi Tradiţie Româno-Italian din Torino, Consultei Femeilor şi a Consiliului Regiunii Piemonte, o delegaţie a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, a fost prezentă în perioada 28 – 29 martie a.c., în Italia, la Torino, pentru un schimb de experienţă în materie de prevenire şi gestionare a violenţelor în familie şi a violenţei asupra femeilor.

Agenda încărcată a delegaţiei române a avut pe ordinea de zi vizite la sediul Poliţiei Municipale din Torino, la Centrul Municipal de Protecţie Civilă, locație în care se află totodată şi Centrul Operaţional pentru Situaţii de Urgenţă, unde reprezentanţi ai conducerii acestor instituţii le-au prezentat poliţiştilor sătmăreni punctual modul în care Poliţia din Torino intervine în situaţii urgente de violenţe asupra femeilor, dar şi în cazul infractorilor minori ori a celor suspectaţi de consum şi trafic de droguri.

Spaţiile destinate victimelor minore, cât şi diferitele modalităţi de raportare a violenţelor în familie prevăzute în legislaţia italiană au fost, de asemenea, subiecte de interes pentru delegaţia română şi modele de bune practici ce pot fi adaptate şi legislaţiei noastre. Infracţiunile comise de cetăţenii români, prezenţi în număr mare în Regiunea Piemonte (peste 50.000 de români înregistraţi cu forme legale) a fost un punct al discuţiilor purtate, concluzia fiind aceea că numărul acestor infracţiuni, a scăzut semnificativ în ultimii ani.

La sediul Centrului de Cultură şi Tradiţie Româno-Italian a avut loc şi o întâlnire cu românii din Torino, copii şi părinţi, beneficiari ai serviciilor educaţionale oferite de această prestigioasă instituţie, dar şi cu specialiştii ce lucrează aici sub directa îndrumare a doamnei Elisabeta Cioată Burduja şi Valentina Pascal, preşedinta, respectiv psihologul Centrului. Delegaţia sătmăreană a fost primită cu entuziasm şi interes, discuţiile purtate cu cei prezenţi fiind axate pe creşterea siguranţei copiilor în mediul online ca modalitate de prevenire a abuzurilor şi a pornografiei infantile.

Punctul central al vizitei delegaţiei I.P.J. Satu Mare la Torino a fost Conferinţa ,,Amare con intelligenza, prevenire la violenza! (,,Iubind cu inteligenţă, prevenim violenţa!”), eveniment care a avut loc în Palatul Lascaris, sediul Consiliului Regional Piemonte, în 29 martie a.c.

Numeroase oficialităţi printre care şi consulul României la Torino, domnul Teaşcă Cătălin, reprezentanţi ai Poliţiei Municipale, ai Chesturii, jurnaliste din presa locală de limbă italiană, respectiv română, reprezentanţi ai unor Asociaţii ale românilor, au răspuns invitaţiei Centrului de Cultură şi Tradiţie Româno-Italian de a participa la acest eveniment.

Au fost prezentate diferite aspecte legate de prevenirea violenţei asupra femeii şi modalităţile specifice de intervenţie în situaţii de abuz, susţinând interesante prezentări reprezentanţii instituţiilor publice, cât şi ai societăţii civile. Conferinţa a constituit un bun prilej pentru delegaţia noastră de a prezenta principalele campanii şi proiecte pe temele aflate în discuţie pe care I.P.J. Satu Mare le-a iniţiat sau a fost partener în ultimii ani, respectiv: Stop Pedofiliei în Satu Mare (2014), Iubeşte inteligent (2016-2017), GRAB – Grup de Suport pentru femei Abuzate (2018), toate fiind destinate fetelor şi femeilor şi având în centru prevenirea pedofiliei, a violenţelor sexuale ori a abuzurilor de orice fel asupra femeilor.

Modelele de bună practică au fost prezentate de subcomisar de poliție Hrihorişan Felicia, pe baza experienţei directe în iniţierea şi desfăşurarea acestor campanii, care a subliniat în intervenţia avută importanţa colaborării interinstituţionale şi a preluării unor iniţiative benefice comunităţii în care trăim de la alte instituţii sau ONG-uri şi chiar şi prin colaborări transfrontaliere.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 5, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.