Revista trimestrială de cultură ”Mărturii culturale” a ajuns la cel de-al nouălea număr

Recent a ieșit de sub tipar primul număr pe acest an al revistei ”Mărturii culturale”, director fondator Aurel Pop, redactor șef Viorel Câmpean. Revista este ilustrată cu lucrările artistului plastic Nicolae Pop. În articolul de fond, Aurel Pop se întreabă dacă lumea contemporană se îndreaptă cu pași spre un matriarhat… politic? Răspunsul este ”Da”, dacă avem în vedere fenomenul matriarhal se extinde în ultimul timp, în toate sferele de activitate. La noi numirea ca prim-ministru a d-nei Viorica Dăncilă și a altor doamne fruntașe în politică este edificatoare. Până mai ieri femeile ”conduceau din umbră”.Marta Cordea este prezentă în revistă cu un eseu despre Iacob Brendușian, un militant pentru un Congres al tuturor românilor. El a fost și un emisar al ideilor de emancipare ale arădenilor pentru românii sătmăreni. La rândul lui, Viorel Câmpean continuă să aducă la lumină figurile unor mari bărbați, cum a fost Gavril Barbul, intelectual de seamă al Sătmarului interbelic, fost secretar al Despărțământului Satu Mare al ”Astrei”.

Părțile Tășnadului au făcut parte în perioada interbelică din județul Sălaj. Marin Pop ne relevă o serie de aspecte privind activitatea Societății Culturale ”Sălăjana”, din această parte de țară, în perioada interbelică.

Părintele Cristian Boloș, pornind de la un citat din Porunca a V-a a Decalogului scrie ”Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești mulți ani pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ți-l va da ție”, scrie despre necesitatea educării copiilor și cinstirea părinților, în timp ce Teodora Nojea caută motivele rivalității dintre frați în romanul lui Thomas Mann, ”Iosif și frații săi”.

Ovidiu T.Pop ne readuce aminte de un talentat profesor de desen, Dimitrie Pavlu, care a funcționat timp de un an școlar 1919-1920, la Liceul ”Mihai Eminescu” din Satu Mare și a fost prieten cu Aurel Popp și Nicolae Tonitza.

Codruța Tulvan susține că ”Detenția politică în închisorile comuniste a fost un liant între laic și religios”. La rubrica ”Interviu”, Aurel Pop stă de vorbă cu poetul Vasile Morar, cel care se prezintă a fi ”Poet român încă în viață și locuiesc în satul Lechința din Maramureș, una din cele mai frumoase așezări din lume”.

Angela Burtea este prezentă cu fragmentul de proză intitulată ”Iubirea din noi”, iar la rubrica ”Cronica literară”, criticul Alexandru Zotta face câteva adnotări la o lucrare de etnologie ”Destinul în mentalitatea Țării Oașului”, volum născut din pana cunoscutului publicist Ștefan Haiduc. La aceeași rubrică, Nicolae Mihai, astă la taifas în umbra luminii. El scrie despre cartea scriitorului Gheorghe Ungureanu ”În umbra luminii”, apărută al Editura Rovimed Publishers din Bacău.

Despre o altă carte de referință pentru istoria culturală a județului Satu Mare se referă Maria Gârbea. Este vorba despre volumul Martei Cordea ,,Priviri retrospective – Bibliografie, personalități din Sătmar, Dieta de la Pesta (1848-1849, 1861)”. Este un volum care se adresează nu numai specialiștilor ci tuturor categoriilor de cititori.Gina Zaharia este o poetă buzoiancă care a scos de sub tipar recent volumul de versuri ”Perside”. Recenzia volumului este făcută de Mihaela Merevei, care ajunge la concluzia că poeta aduce cu acest volum, dovada adevăratului ei talent autentic.

Binecunoscutul om de cultură Gheorghe Gheorghiade în eseul ”Panoul” face câteva mărturisiri despre autorul ”scriitorilor uitați”, Nae Antonescu, care a condus o vreme destinele Casei Corpului Didactic din Satu Mare.

Este deosebit de interesant de citit eseul Anei Cicio, care scrie despre cultul Mamei Bătrâne (adică a Mamei Pământ) și făcătorii de urse cerești, regăsite și astăzi în unele credințe și obiceiuri păstrate cu sfințenie de țăranii noștri.

În luna iunie vom marca bicentenarul nașterii marelui poet Vasile Alecsandri. Legat de acest eveniment, Liviu Chiscop încearcă să lămurească data exactă a nașterii poetului. Tot anul acesta eminescienii marchează semicentenarul revistei ”Luceafărul”, al Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Satu Mare. Materialul referitor la acest semicentenar este semnat de profesorul și fostul director al colegiului, Gheorghe Cosma.

Maria Toma Domșa face recenzia volumului de proză ”Om în intersecție”, a scriitoarei Mariana Pândaru. Artistul plastic, profesorul și scriitorul Nicolae Pop ne încântă cu un adevărat studiu despre ziaristul, profesorul, etnograful și animatorul cultural Ovidiu Suciu (1936-2015).

Scriitorul Ioan Nistor continuă să privească cu ocheanul din Turnul Pompierilor, observând tarele societății în care trăim, el observă că ”limbajul politicienilor este o mină de aur pentru teatrul absurdului”.

În paginile de poezie semnează Nuțu Pop din Ucraina, Elena C. Petruț, Daniela Trandafir, Mirela Orban, Luminița Zaharia, Vasile Mic, Constantin Prunaru, Laura Cârcu Munteanu și Vasile Luțai.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 17, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.