Dezvoltarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA, între prioritățile Guvernului României

Dezvoltarea, aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA sunt între prioritățile Guvernului României, asumate prin Programul de Guvernare. Acesta  este mesajul transmis de viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, cu prilejul întrevederilor avute cu înalţi oficiali ai Departamentului de Stat, Departamentului Apărării, Departamentului Energiei, Departamentului Justiției și Consiliului Securității Naționale din cadrul Casei Albe,  în cursul vizitei de lucru pe care a efectuat-o, în perioada 8-17 aprilie, în Statele Unite ale Americii.

Vicepremierul Ana Birchall le-a transmis partenerilor americani susţinerea pentru Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA la toate nivelurile de decizie politică, guvernamentală şi parlamentară din România. Au fost trecute în revistă evoluțiile înregistrate în principalele domenii ale Parteneriatului și au fost stabilite repere pentru contactele bilaterale și activitățile conexe în perioada următoare, cu perspectiva intensificării comerțul bilateral, creșterii investițiilor americane în România și aprofundarea cooperării în plan economic, educațional, al cercetării și dezvoltării.

De asemenea, vicepremierul Ana Birchall a solicitat și a primit asigurări din partea oficialilor americani privind susținerea Administrației de la Washington pentru candidatura României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). S-a discutat, de asemenea, despre stadiul organizării, în septembrie, la Bucureşti, a Summit-ului privind Iniţiativa celor 3Mări (I3M) şi a Forumului de Afaceri.În ceea ce privește cooperarea economică bilaterală, pe lângă întâlnirile cu reprezentanți ai Administrației SUA, viceprim-ministrul Ana Birchall a avut întrevederi cu membri ai Consiliului de Afaceri Româno-American (AMRO) și cu reprezentanții unor companii americane care au participat la Forumul Trade Winds desfășurat în toamna anului trecut, la București, cărora le-a prezentat informații actualizate cu privire la evoluția economiei României, potențialul de dezvoltare economică, atuurile și interesul față de atragerea de investiții străine, inclusiv americane, în contextul în care, în 2017, țara noastră a înregistrat cea mai mare creștere economică din UE.

De asemenea, oamenii de afaceri americani, printre care s-au numărat și reprezentanți ai industriei cinematografice, au apreciat inițiativa susținută de Executivul român și de majoritatea parlamentară de a stimula realizarea de co-producții cinematografice în România, astfel încât țara noastră să devină un hub regional în domeniul cinematografiei. Vicepremierul Ana Birchall a invitat cu acest prilej reprezentanții companiei cinematografice americane Universal Pictures să realizeze producții cinematografice în România.

Viceprim-ministrul român a discutat, de asemenea, cu membri ai Congresului american, republicani și democrați, din conducerea Comitetului pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale, Comitetul de Afaceri Externe, Comitetul pentru Alocări Bugetare, Comitetul pentru Ştiinţă, Spațiu şi Tehnologie, precum şi din Grupul de prietenie România din Camera Reprezentanţilor, despre accesul României la programul Visa Waiver.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 18, 2018. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *