Maria Carmen Sas a lansat cartea ”Soconzel. În freamăt de codru”. Comorile spirituale ale Zonei Codrului

Luni, 23 aprilie 2018, de la ora 18.00, în grădina de vară a unui restaurant sătmărean, un numeros public a asistat la lansarea cărții ”Soconzel. În freamăt de codru”, scrisă de Maria Carmen Sas, consultant artistic la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Alături de Maria Carmen Sas au participat directorul Direcției de Cultură a județului Satu Mare, Zamfir Danciu, consilierul pe probleme de cultură la Consiliul Județean Satu Mare, Alexandru Horvat, profesorul universitar dr. Ovidiu Papană, viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, directorul C.J.C.P.C.T. Robert Laszlo,  dr. Felician Pop, Traian Păcurar, fiu al satului Soconzel, și un grup de dansatori din Soconzel. Evenimentul a fost moderat de directorul C.J.C.P.C.T., Robert Laszlo.

Maria Carmen Sas s-a născut la 24 martie 1965 în Tășnad. Este licențiată în muzică (interpretare vocală), la Universitatea de Vest din Timișoara. În prezent este consultant artistic la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare. A publicat articole de specialitate în revistele ”Lumea satului” și ”Confluențe”.

Lucrarea ”Soconzel. În freamăt de codru” a fost tipărită în condiții grafice deosebită la Editura Ecou Transilvan, având 206 pagini, cuprinzând șapte capitole: ”Cadrul fizico-geografic”, ”Istoricul satului Soconzel”, ”Repere etnografice”, ”Costumul popular specific”, ”Producții artistice ocazionale”, ”Producții artistice neocazionale” și ”Activitatea muzical-instrumentală”.

”Cartea de față prezintă într-o formă bine structurată majoritatea manifestărilor folclorice din cultura orală, specifice Zonei Codrului, conținutul său fiind axat în special pe latura muzicală. Beneficiind de o documentare bogată, aduce în prim-plan informații mai puțin cunoscute în cercetarea etnologică. În paginile cărții întâlnim detalii ale vieții culturale. Cartea poate fi încadrată în categoria lucrărilor cu un conținut științific, cu material ilustrativ foarte bogat și sugestiv pentru Ținutul Codrenilor”, scrie profesorul universitar dr. Ovidiu Papană în prefața cărții.

Despre acest volum au mai vorbit în mod elogios Robert Laszlo, care a spus că autoarea a adus la lumină comorile spirituale ale plaiurilor sătmărene din zona Codrului. Dr. Felician Pop a remarcat că ”zona etnografică a Codrului, fiind împărțită între județele Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bihor, reprezintă o diversitate mult mai mare față de alte zone. Monografia este scrisă după rigori științifice, iar costumul popular reprezintă o constantă vie a existenței statorniciei și continuității românești aici. Cartea este foarte bine făcută”.

Directorul Direcției Județene de Cultură Satu Mare, Zamfir Danciu a apreciat întreaga activitate a autoarei cărții Maria Carmen Sas în cultura sătmăreană și a subliniat meritele deosebite pentru înființarea Ansamblului folcloric ”Cununița năzdrăvană”, care a depășit 15 ani de existență. Ca urmare, a înmânat autoarei în acest cadru festiv o Plachetă din partea Direcției de Cultură și a Ministerului Culturii, împreună cu un buchet de flori.

Au mai adresat felicitări Doina Feher, Alexandru Horvat, Traian Păcuraru și dr. Enyedi Ștefan. În cadrul evenimentului a fost prezentat filmul ”Zestrea românilor”, realizat cu localnicii din satul Soconzel, iar în finalul evenimentului grupul de dansatori prezenți au dansat pe ritmurile muzicii codrenești, oferind un adevărat spectacol.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 23 aprilie 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.