”Moștenirea noastră: Acolo unde trecutul întâlnește viitorul”, la Muzeul din Tășnad

În organizarea Consiliului Județean Satu Mare, Muzeului Județean Satu Mare, Primăriei Orașului Tășnad și Muzeul Orășenesc Tășnad, în data de 25 aprilie la Muzeul de Istorie din orașul Tășnad s-a deschis expoziția cu tema generală ”Patrimoniul pentru generații”, prin care Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor dorește să marcheze Anul 2018 ca An european al Patrimoniului cultural.

Expoziția de la Tășnad s-a deschis cu genericul ”Moștenirea noastră: Acolo unde trecutul întâlnește viitorul”.

În cadrul simpozionului organizat la 18 aprilie 1982, Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor, a stabilit că Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor să fie marcată la data de 18 aprilie. Activitatea se bazează pe principiile consacrate în Carta Internațională din 1964 privind conservarea și restaurarea monumentelor și siturilor (Carta de la Veneția).

Expoziția de la Tășnad se înscrie în șirul de evenimente oraganizate sub genericul ”Patrimoniul pentru generații”, și a fost organizată și amenajată de către muzeograful Cristian Costin și referentul de specialitate Daniel Tentiș. Expoziția este deschisă publicului până la data de 9 mai, putând fi vizitată între orele 9.00 și 17.00.

În cadrul expoziției sunt prezentate piese deosebite descoperite în zona Ștrandului Termal din Tășnad, unde a existat o așezare neolitică ce a oferit un bogat material arheologic: ceramică, piese litice, statuete reprezentând figuri umane sau animale cum ar fi craniul de Bos primigenius, descoperit în zona Tășnadului, la care se adaugă expoziția de fotografii.

În expoziție pot fi admirate și artefacte de valoare păstrate în Biserica Reformată din Tășnad, cum ar fi potirul de argint aurit donat de Ștefan Bethlen al Transilvaniei bisericii din Tășnad, în 1631. De asemenea, în anul 2011, într-o ladă de lemn din podul bisericii au fost descoperite monede de argint și de bronz alături de un săculeț cu scoici acoperite cu un pigment auriu.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 25, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.