Ședință de lucru a Cenaclului ”Afirmarea”. Editorul și poetul George Terziu, în centrul atenției

În centrul atenției ședinței de lucru a Cenaclului literar ”Afirmarea”, din 25 aprilie a fost omul de cultură, editorul și poetul George Terziu. Ședința a avut loc în sala mică a Centrului Cultural ”G.M. Zamfirescu”. Au participat la ședință: Ioan Anițaș, președintele cenaclului, George Terziu, Gheorghe Cormoș, Claudiu Govor, Georgeta Govor, Carol C. Koka, Nicolae Pop, Ioan Tipu Sălăjanu, Rodica Cuc, Dana Criste, directorul Centrului Cultural ”G.M. Zamfirescu”, Gheorghe Molnar.

Pentru început, poetul George Terziu a citit un grupaj de 17 poeme din ciclul ”Cenaclu de urgență. Pentru moartea mea iminentă”. Titlurile poemelor au fost: ”Stare de singurătate”, ”Poem la vremea potrivită”, ”Pierdere de sine”, ”Protestul meu însingurat”, ”Vis pe cruce”, ”Alt vis de iarnă”, ”Altă poveste de dragoste”, ”Apoi va veni primăvara”, ”Vis de iarnă”, ”Era o vreme cam ciudată”, ”Profesoarei de geometrie”, ”Vizionară”, ”Râsul național”, ”De ultima oră” și ”Nimeni și nimic”.

După citirea poemelor poetul Gheorghe Cormoș și-a exprimat admirația față de poemele citite ”care trădează o voluptate a expresiei”, ce ne duce cu gândul la Nichita Stănescu. A remarcat îmbinarea fericită a unor cuvinte și metaforele foarte plastice. În general, poezia lui George Treziu este o poezie cursivă, de valoare și, dacă vreți, o poezie concluzionară.

La rândul lui, Claudiu Govor a remarcat că poetul stăpânește foarte bine construcția poemelor, poeziile lui sunt frumoase și pe alocuri de mare actualitate. O altă remarcă a fost că se pot observa și influențe bacoviene. ”Poetul George Terziu merită felicitat”, a spus Claudiu Govor.

Nicolae Pop a fost de părere că poemele citite au personalitate, iar poetul merge pe un drum bun, ascendent. Sunt și aspecte ce trădează evident o stare de protest a poetului. Ioan Tipu Sălăjanu a fost convins că am asistat la o îmbinare fericită a poeziei clasice cu cea modernă. Drept recompensă, i-a dedicat două rondeluri și o epigramă. ”George Terziu este un poet plin de har”, a spus Ioan Tipu Sălăjanu.

Pentru Georgeta Govor, poemele lui George Terziu au o muzicalitate accentuată, au valoare. La fel s-a exprimat și poeta Dana Criste, care a adăugat că personal se bucură dacă în cadrul cenaclului sunt exprimate critici pertinente, ele ajută creatorul în elaborarea și finisarea poemelor. E bine ca în cenaclu să se spună sincer plusurile și minusurile.

Observații de amânunt, dar nu de neglijat, a adăugat Ioan Anițaș. După părerea lui, unele cuvinte ar putea să fie șterse, deoarece îngreunează poemele. O frază să nu înceapă cu cuvântul ”deci”. În general am audiat poezii valoroase, iar poetul merită să continue activitatea poetică.

Ca de fiecare dată, a avut cuvântul și autorul. El a încercat să răspundă la întrebarea ”Cine este George Terziu?”. Se consideră parte din istoria literaturii bănățene. Și-a început activitatea poetică la Timișoara. O vreme, din cauza curajului manifestat, a fost interzis. În anii 80 a făcut parte din două cenacluri literare, a primit și un premiu din partea ICR, deși nu era membru. A animat asistența prin faptul că și-a acordat o ”Diplomă de superexcelență”, considerându-se cel mai mare poet în viață, acum sătmărean. Trecând la lucruri mai serioase, George Terziu a mulțumit tuturor pentru că l-au onorat și ascultat.

În încheiere, poeta Dana Criste a citit un frumos poem din creația sa, angajându-se că la viitoarea ședință va continua să citească din creațiile sale și așteaptă cu nerăbdare părerile cenacliștilor.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 26 aprilie 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.