3.000-6.000 lei amendă pentru arderea miriștilor fără acordul autorității de mediu

Din experienţa anilor trecuţi şi din specificul zonei, în perioada imediat următoare, pe raza judeţului Satu Mare se preconizează a se produce multe arderi necontrolate, respectiv incendii de vegetaţie uscată şi resturi vegetale pe suprafeţe foarte mari cu pericole care pun în primejdie viaţa şi gospodăriile cetăţenilor, şi implicit mediul înconjurător.

În acest sens, Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta din cadrul Primariei Municipiului Satu Mare, aduce la cunoștința publica principalele măsuri de prevenire a incendiilor pe timpul acţiunilor de ardere a miriştilor, resturilor vegetale, deşeurilor, a altor materiale combustibile, precum şi a vegetaţiei uscate:

• arderea resturilor vegetale, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;

• arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii;

• arderea resturilor vegetale, a vegetaţiei uscate, deşeurilor şi a miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă. Conform prevederilor H.G.R. nr. 537/2007: „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei”, iar potrivit prevederilor O.G. nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului: „Miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă nu pot fi arse fără acceptul autorităţii de mediu. Vinovaţii vor fi sancţionaţi cu amenzi de la 3.000 la 6.000 lei, persoanele fizice, iar persoanele juridice, cu amenzi de la 25.000 la 50.000 lei.”

De asemenea, art. 14, lit. o) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările şi completările ulterioare, obligă primarul localităţii să asigure, prin mijloacele avute la dispoziţie, desfăşurarea activităţilor de informare şi educaţie antiincendiu a populaţiei. În acest sens, primarii vor aduce la cunoştinţa cetăţenilor, prevederile generale şi specifice care trebuie să fie respectate când execută arderi de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale, precum şi perioadele sau intervalele orare ale zilei în care se interzice arderea acestora. Aceasta se poate face prin afişarea la sediul primăriei şi alte zone intens frecventate de cetăţeni, în locuri vizibile, a prevederilor referitoare la măsurile de prevenire specifice pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale, cuprinse în Normele generale de apărare împotriva incendiilor şi Dispoziţiile generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 2 mai 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.