O nouă întâlnire a membrilor Cenaclului ”Afirmarea”. A citit din creațiile ei poeta Dana Criste

La ședința de astăzi a cenaclului ”Afirmarea”, a citit din creațiile ei, poeta Dana Criste. Au fost prezenți membrii cenaclului, sub conducerea lui Ioan Anițaș: Dana Criste, Ioan Tipu Sălăjanu, Claudia Govor, Carol C. Koka, Gheorghe Sălăjanu, Mihai Sas, Alexandru Vlașca, Violette Cherecheș, Gheorghe Cormoș și Claudiu Govor.

Pentru început a citit din creațiile sale poeta Dana Criste. ”Străpuns de gânduri/întunericul începe să geamă/ zorii se ivesc/arunc cuvintelor/ emoții/câteva bătăi de inimă/ printre lumini/ întorc grăbită clepsidra/îmi abandonez trupul realității/și apoi îmi văd netulburată/de treabă/ nu am la îndemână decât/ singurătatea și sufletul/și aceste foi albe/ cu ele voi umple?/un singur adevăr/un singur țel/eu însumi/.

La aceste versuri, Mihai Sas a completat că sunt frumoase, ele întrunesc calitățile lirice cerute. Dana Criste surprinde, oferă o poezie diferită ca stil, citește o poezie dureroasă. Oare ce s-a întâmplat cu ea? ”Să povestim cum s-a născut raiul în sufletele noastre”. Găsim trăiri de altă natură, dureroase chiar. Este o poezie bine gândită, ea scrie din ce în ce mai bine.

Alexandru Vlașca a apreciat bine poemele citite, autoarea este una din poetele care promit. Scrie încurajator și are o frazare riguroasă, bine rânduită pe orizontală și verticală. Și lui Ioan Tipu Sălăjanu i-a plăcut ce scrie Dana Criste, este o poetă care a scris o nouă carte: ”Răsunet în ochiul nopții”, editura Ecou Transilvan, care conține 97 de poeme.

Ioan Tipu Sălăjanu a citit un rondel intitulat ”Rondelul unei puicuțe”.

Și pentru Georgeta Govor, poezia lui Dana Criste este profundă, cu conotații specifice care răsar în fiecare vers. O analiză detaliată a versului a făcut Violette Cherecheș. Ea a observat preocupările de altă natură a poetei. Ea scrie bine, merge pe un drum drept, și nu se va lăsa până nu va atinge acele culmi ale poeticii, absolut de atins la un moment dat.

Dana Criste face față oricărui cenaclu, scrie bine, pentru ea iubirea, florile, animalele, sunt lucrurile frumoase la ordinea zilei. Scrie o poezie plină de trăire, sensibilă chiar.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 9 mai 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.