Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani”, proiectat în premieră în SUA, la Ambasada României

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” a fost proiectat, luni, 14 mai 2015, în premieră în Statele Unite ale Americii, la Ambasada României din Washington, în prezența unui public numeros. Evenimentul a fost deschis de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, care a remarcat caracterul aparte al documentarului, centrat pe experiențele oamenilor din perioada Marii Uniri.

“Sărbătorim în acest an 100 de ani de la Marea Unire, iar pentru membrii diasporei, dar și pentru noi toți, este un lucru extraordinar să putem vedea aceste mărturii de istorie majoră. În film vedem români adevărați care au trăit experiențe dramatice. Personajele contemporane cu evenimentele dau o valoare aparte acestui film emoţionant. Vedem cum a fost modelat cursul istoriei în așa fel încât să se ajungă la Marea Unire a Românilor”, a declarat ambasadorul George Cristian Maior. El a felicitat Agerpres pentru inițiativa de a realiza filmul documentar, un film eveniment care ajută publicul să înțeleagă mai bine ce s-a petrecut acum o sută de ani. De asemenea, George Cristian Maior a afirmat că Ambasada României la Washington va distribui filmul tuturor comunităţilor de români din Statele Unite ale Americii.

La rândul său, directorul general al Agerpres, Alexandru Giboi, a arătat că prima proiecție în afara granițelor României a avut loc la Chișinău, un loc simbolic legat de Marea Unire, acum având loc premiera în America de Nord. Alexandru Giboi consideră că realizarea filmului reprezintă un demers unic în anul sărbătoririi Centenarului, “un eveniment complet şi relevant pentru contextul unic pe care îl traversăm”.

La Ambasada României se mai află expusă expoziția de fotografie “România: Evoluţie – 100 ani”, în ediţie specială realizată tot de Agerpres pentru marcarea Centenarului Marii Uniri. Expoziția va rămâne în ambasadă până la finalul anului.

Povestea din documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei.

Filmul documentar nu punctează doar ziua de 1 Decembrie 1918, ci şi actele premergătoare Marii Uniri.

Sursa: Ambasada României în Statele Unite ale Americii

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 15, 2018. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *