Frumusețile arhitecturale ale Tășnadului, în 24 de lucrări de grafică ale artistului plastic Vass Csaba

Consiliul Județean Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Orășenesc Tășnad au organizat joi, 5 iunie vernisajul expoziției de grafică a artistului Vass Csaba. Expoziția este găzduită de muzeul tășnădean până în 18 iunie. Conține 20 de lucrări în tuș cu baiț, ce prezintă frumusețile arhitecturale ale orașului, străzi, monumente, biserici, și patru lucrări făcute în Berlin și Cehia. 

La vernisaj au fost prezente câteva zeci de persoane. În deschiderea vernisajului a vorbit muzeograful Muzeului Orășenesc Tășnad, Cristian Costin. Apoi a luat cuvântul viceprimarul Kiskasza Balazs și pe urmă artistul grafician Vass Csaba. Ca artist este un mare iubitor al naturii, al oraşului unde a trăit 60 de ani. Sute de acuarele, lucrări în tempera, lucrări în tuş justifică această iubire. Una dintre capodoperele lui este panorama oraşului Tășnad, care este păstrată la primărie.

Născut la Târgu Mureş la data de 3 iunie 1958, a copilărit la Tășnad, unde a urmat și școala generală, iar Liceul de Artă, aşa zis de către istoricul de artă Zoltán Banner, Miniacademia de Artă, la Târgu Mureş în anul 1977. I-a avut ca profesori pe artiştii renumiţi la nivel european: Nagy Pal, Torok Pal, Bordi Andrei, Molnar Denes, Barabas Eva. A continuat să studieze la Cluj Napoca sub îndrumarea renumitului grafician Cseh Gusztav.

Din anul 1980 a început să expună la nivel județean și național. A câştigat de trei ori premiul I la festivalul național ”Cântarea României”. Primele lucrări i-au apărut în paginile revistelor Utunk și Szatmari Hirlap. În anul 1991 a avut prima expoziție personală la Castelul Karolyi din Carei. Noua democraţie i-a deschis și lui drumul spre Occident. Cu sprijinul artistului Petkes Iosif a început să participe permanent în taberele de creaţie organizate în Ungaria la Berekfurdo şi Napkor. A participat în tabăra de creație din Hajdunanas.

A câștigat experienţă în Franţa, la Val de Reuil, oraş înfrăţit cu Tăşnad. Sosind acasă, a continuat expoziţiile personale la Bucureşti, Casa Petofi în Ungaria, la Hodmezovasarhely, la Satu Mare. A participat la expoziţii colective în Germania la Munster, în Suedia la Stockholm, la Budapesta, Berekfurdo, Csenger, Târgu Mureş, Satu Mare, Carei, Tășnad. În anul 2006 a participat la o tabără de creaţie din Bessans, Franța.

Diversitatea activităţii sale a justificat apariţia ilustraţiilor în două volume de poezii din Ungaria, a unui ABC apărut în Oradea, şi ilustrarea unei cărţi de basme a marelui etnograf Kallos Zoltan. Permanent pregăteşte pliante pentru activităţile UDMR la festivităţile de comemorare a marilor poeţi Ady Endre şi Kolcsey Francisc. Este membru al asociaţiilor artistice interne şi externe precum Asociația Artiștilor Plastici Satu Mare, Asociaţia Artiştilor Plastici Creştini din Ungaria şi Asociaţia Artiştilor Plastici Maghiari de Pretutindeni din Stockholm-Suedia. În semn de apreciere a activităţii sale artistice, în 2006 a fost distins cu premiul Tokes Sandor, în Ungaria Ungaria la Berekfurdo.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 6, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.