Amenzi în valoare de 120.000 lei pentru muncă nedeclarată, aplicate luna trecută

În cursul lunii mai 2018 inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Satu Mare au efectuat 167 controale, din care 99 controale în domeniul relațiilor de muncă (RM) și 68 controale în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), fiind constatate 174 deficiențe pentru înlăturarea cărora s-au dispus în anexele proceselor verbale de control un număr 254 măsuri pentru înlăturarea acestora.

Cu ocazia celor 99 de controale în domeniul relaţiilor de muncă efectuate în luna mai 2018 s-au aplicat în total 66 de sancţiuni contravenţionale, din care 5 amenzi, în valoare totală de 120.000 lei, şi s-au dispus de către inspectorii de muncă 146 măsuri pentru înlăturarea neconformităţilor faţă de prevederile legale.

Pentru încălcarea unor prevederi ale Codului Muncii au fost aplicate 41 sancțiuni, din care 4 amenzi în valoare totală de 120.000 lei lei pentru folosirea muncii nedeclarate (conform art. 260 alin.1 lit.e și art. 260 alin.1 lit.e^1 și e^3 din Legea nr. 53/2003 modificată și completată), precum și 37 avertismente pentru alte deficiențe.

Pentru încălcarea prevederilor H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților în format electronic au fost aplicate 16 sancțiuni, din care 1 amendă de 300 lei și 15 avertismente.

În perioada 14 – 20.05.2018 s-a derulat Campania de informare a angajatorilor care au străini angajați și/sau a celor interesați în acest demers, cu privire la condițiile în care străinii pot presta activități lucrative pe teritoriul României, precum și în ceea ce privește drepturile și obligațiile ce le revin în calitate de angajatori. Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare în cooperare cu Biroul pentru Imigrări al Județului Satu Mare și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Satu Mare a organizat un seminar la care au participat 35 de reprezentanți ai angajatorilor care au străini angajați precum și ai celor interesați în acest demers.

Continuând seria activităților de informare și conștientizare a angajatorilor vizând conformarea voluntară la cerințele legislației în domeniul relațiilor de muncă, în cursul lunii mai a.c. au fost trimise 48 scrisori de notificare către angajatorii care activează în domeniul restaurante și alte activități și servicii de alimentație publică (cod CAEN 56).

În domeniul securității și sănătății în muncă au fost efectuate 68 de controale preventive în cursul lunii mai 2018, fiind constatate 108 deficiențe. Au fost aplicate 108 sancțiuni contravenționale, din care 6 amenzi (în valoare totală de 33.500 lei) și 49 avertismente. Au fost dispuse în toate cazurile măsuri pentru înlăturarea deficiențelor constatate.

În cursul lunii mai 2018 au fost înregistrate la I.T.M. Satu Mare 43 petiții ale unor persoane fizice și juridice și 87 solicitări de la alte instituții. Reamintim pe această cale tuturor celor interesați că potrivit prevederilor art. 7 din Ordonanța nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, ”petițiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare ale petiționarului nu se iau în considerare și se clasează” (inspectorii de muncă verifică aspectele semnalate, însă nu există obligația comunicării unui răspuns către petent în termenul prevăzut de O.G. nr. 27/2002). Datele de identificare ale petiționarului sunt păstrate și prelucrate cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 și ale Regulamentului (UE) 2016/679, doar pe durata îndeplinirii obligațiilor legale ale instituției.

Precizăm de asemenea că potrivit prevederilor art. 18 din Legea nr. 108/1999, modificată și completată, pentru înființarea și organizarea Inspecției Muncii, inspectorii de muncă sunt obligați ”să păstreze confidenţialitatea asupra identităţii persoanei care semnalează nerespectarea prevederilor legale în domeniul reglementat de prezenta lege şi să nu dezvăluie angajatorului, prepuşilor săi sau altor persoane faptul că efectuează controlul ca urmare a unei sesizări”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 8 iunie 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.