La Carei a fost dezvelit monumentul realizat în memoria Refugiaților români din 1940

Duminică, 17 iunie 2018, în curtea bisericii greco-catolice ””Sfântul Andrei” din Carei a fost dezvelit Monumentul Refugiaților români din august 1940, în timpul regimului horthist din Ardealul de Nord. Dezvelirea monumentului a fost precedată de slujba religioasă la care a participat și PS Virgil Bercea Epscop Greco-Catolic de Oradea. 

Realizarea monumentului a fost posibilă cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Satu Mare, familiei Maria și Mihai Bertian și Asociației Județene Satu-Mare a Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940.

Manifestarea a avut loc în organizarea Asociației Județene Satu-Mare a Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940, împreună cu Filiala municipală Carei, cu sprijinul Comunității Evreilor Sătmăreni, a Asociației Holocaustului din Ardealul de N-V 1940-1945 și a Societății Cultural-Patriotice ”Avram Iancu”.

După slujbă, toți participanții au participat la dezvelirea Monumentului ridicat în memoria refugiaților care au părăsit pământul strămoșesc, fiind alungați de autoritățile ungare. A urmat Imnul de Stat al României, cântat de corul din Sanislău. După intonarea Imului, a urmat dezvelirea monumentului, la care au fost prezenți prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, parlamentarii Gabriel Leș, Ovidiu Silaghi, consilierul județean Adrian Ștef, primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca și alții.

PS Virgil Bercea a oficiat o slujbă religioasă și a sfințit monumentul. În continuare a rostit un cuvânt de salut la adresa autorilor monumentului, spunând că ”trebuie să ne asumăm trecutul. Să nu ne punem întrebarea: cine a fost mai important la Alba Iulia în 1918, Iuliu Maniu sau Vasile Goldiș?”.

Luând cuvântul dr. Ioan Corneanu a mulțumit tuturor celor care au contribuit la ridicarea monumentului, la asociațiile care sunt prezente din toată țara, Asociația Județeană a Evreilor, Asociația Unirea, Asociația Horea și altele. A fost invitat să spună și câteva cuvinte artistul plastic băimărean, sculptorul György Csaba.

A luat cuvântul și sponsorul principal al monumentului, Mihai Bertian, care a donat peste 46 milioane de lei, Florin Găzdac care a arătat că idea realizării acestui monument a debutat în 2007. De atunci și pânâ astăzi un număr mare de refugiați au pus umărul la realizarea monumentului.

A urmat depunerea de coroane și jerbe de flori la monument, după care președintele Asociației Evreilor din Satu Mare, Nicolae Decsei a luat cuvântul, arătând că este nevoie de unitate și înțelegere între popoare. Numai așa putem înainta pe drumul cel bun. Regizorul tehnic de la Teatrul de Nord Satu Mare, Dorel Iurcencu a recitat poezia ”Nu putem trăi fără Ardeal“.

Au mai luat cuvântul directorul Direcției Județene de Cultură, Danciu Zamfir, Daniela Ciută, col. (r)  Constantin Moșincat care a expus o adevărată lecție de istorie pe tema refugiaților români din 1940 și clipele de groază trăite de aceștia.

Grupul coral Vox Samus Art a fost prezent și a cântat cu multă măiestrie mai multe cântece patriotice.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 17, 2018. Filed under Cultură, Educație, Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.