Un nou număr al revistei ”Signet”, dedicat refugiaților ce au părăsit Ardealul în august 1940

La dezvelirea monumentului din Carei închinat refugiaților din urma Diktatului de la Viena a fost difuzat un nou număr, al 19 lea, al revistei ”Signet”, redactori de serviciu Sanda și Ovidiu Mica. Publicația este închinată în întregime refugiaților care au părăsit Transilvania cedată prin Diktatul de la Viena, din august 1940. Din prima pagină se specifică că publicația reproduce frontispiciile organelor de presă editate de ”Căminul Cultural Avram Iancu al Refugiaților Ardeleni”.

Călugăr Someșanu, scrie despre ”Marșul Ardealului cedat”, apoi, aflăm date despre ”Căminul cultural al refugiaților ardeleni din București…”, din lucrarea lui Iustin Handrea ”Trei ani cu refugiații Ardeleni”. Din ziarul ”Ardealul”, din ianuarie 1943, aflăm noi date ”De la Comisariatul General al Refugiaților și Expulzaților din Transilvania de Nord”, fișierul central și numărul refugiaților, asistența refugiaților, cantine, încartiruire, îmbrăcăminte, asistență medicală, transport.

Ion Gușanu scrie un interesant articol despre ”Țara Oașului”, în care descrie această frumoasă parte a județului Sătmar. La rândul lui, Corneliu Coposu își intitulează scrierea ”Întorcere în timp” în care deapănă câteva amintiri despre Ardealul cedat.

,,Doamna Maria general Ion Antonescu printre refugiații ardeleni stabiliți în capitală”, este titlul articolului următor. Înalta doamnă a ținut să ia contact cu durerea, cu lacrimile copiilor și mamelor lipsite de adăpost, cu Ardealul pribeag. ”România din nou salvează civilizația”, este titlul articolului semnat de dr. Lucaciu, cu o frumoasă fotografie care îl reprezintă pe Epaminonda Lucaciu, în refugiu, împreună cu soția și fiul Vasile.

Istoricul Vasile Netea scrie sub titlul ”Adevărurile și oamenii Transilvaniei”, despre istoria acestui ținut, în care românii au format întotdeauna majoritatea locuitorilor. La pagina 18 a publicației, Corneliu Coposu scrie despre ”Cea din urmă scrisoare…”, un dialog cu bătrânul Moș Crăciun. ”Un misionar sătmărean misionar în Moldova”, este titlul articolului semnat de Iosif E. Naghiu, scrie despre sătmăreanul Grațian Carpati, ajuns pe meleagurile Moldovei și faptele pe care le-a săvârșit aici ca și călugăr franciscan.

Revista publică și o serie de realizări literare, poezii de Vasile Bucur, Petru P. Baciu, Nicolae Velin, Remus Drăgan, Gheorghe Chirilă, Octavian Goga, Verona Brateș, Aron Cotruș sau Iustin Ilieșiu. Revista merită procurată și citită.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 18, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.