Conferința Industriei Alimentare eco. Ungaria, interesată de produsele românești de calitate

Joi, 28 iunie, la Satu Mare a avut loc prima ediție a Conferinței Industriei Alimentare eco și bio, organizată de Casa Națională de Comerț al Ungariei, biroul regional Satu Mare. La eveniment au participat un număr mare de companii din industria alimentară și agricultură din Ungaria și din România. Aceste firme au avut posibilitatea de a se familiariza cu produsele și tehnologiile prezentate, respectiv au avut ocazia de a intra în contact cu producătorii și distribuitorii.

Participanții au fost întâmpinați de Veres Norbert, reprezentantul biroului regional al Casei Naționale de Comerț al Ungariei, declarând că scopul evenimentului este de a prezenta producătorilor locali noi produse și soluții cu ajutorul cărora pot crește randamentul și care sunt, în același timp, ecologice, nu distrug nici solul și nici organismul uman.

Adrian Albu, viceprimarul municipiului Satu Mare, în discursul său de întâmpinare, a subliniat importanța producerii alimentelor ecologice, spunând că, în prezent, sunt comercializate multe alimente tratate genetic, iar, pe termen lung, aceste alimente prezintă riscuri majore pentru sănătatea umană. În momentul achiziționării produselor alimentare trebuie să avem în vedere, de fiecare dată, faptul că prețul mic echivalează cu calitatea scăzută.

Părerea dr. ing. Ioan Cioltean, directorul executiv a Direcției Agricole Satu Mare, este că mulți producători din România urmează exemple greșite. Plantele și speciile de animale tradiționale sunt pe cale de dispariție. Mulți urmăresc doar câștigul. Astfel, luând drept exemplu producția de roșii, au luat naștere acele soiuri rezistente la boli, însă necomestibile.

Daniela Culic, director general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Satu Mare, a atras atenția asupra bunei și îndelungatei relații economice româno-maghiare. Și-a exprimat încântarea cu privire la faptul că astfel de evenimente contribuie la crearea unor relații economice benefice pentru ambele părți. A declarat că programul StartUp pentru sprijinirea afacerilor debutante este o posibilitate pentru România în vederea inițierii mai multor companii producătoare de produse ecologice.

Skapinyecz Péter, directorul MNKH Rețeaua de Dezvoltare Comercială Central Europeană, a făcut o scurtă prezentare a rețelei, în care a subliniat faptul că, în anul 2017 Ungaria a realizat un export în valoare de 17 milioane de euro, din care două treimi a ajuns în România. A menționat, de asemenea, că în România, puterea de cumpărare este în continuă creștere, astfel este o piață foarte atractivă. Aderarea României la spațiul Schengen, ar facilita mult dezvoltarea comerțului. Ungaria se arată interesată de produsele românești de bună calitate, dar, România exportă mai puțin în țara vecină decât importă.

Dr. Ratkos József, specialist în medicina plantelor, președintele Asociației Poarta de Est a Ecocultivatorilor „Veisz János” din Ungaria, a prezentat pe scurt cei zece ani de activitate a asociației. A vorbit despre efectele nocive ale pesticidelor, respectiv despre opiniile contradictorii cu privire la rezidurile chimice din alimente. În discursul său a vorbit, de asemenea, despre înlocuitorul natural de îngrășământ dezvoltat de membrii asociației, respectiv despre cercetările cu privire la procesul de încrucișare a secarei brute.

Fodor Gábor, reprezentantul firmei Terragro Kft. din Ungaria, a susținut o prelegere despre îngrășământul complex microbian biofil pe bază de bacterii care pot repara solul acidulat. Există, însă, îngrășăminte bacteriene și pentru soluri alcaline. Compania dispune și de produse care procesează, pe cale naturală, rezidurile de tulpină și rădăcină de pe terenurile agricole.

Wegendt Gerhard, reprezentantul companiei Topagrar Srl și Schwabenhof L und L Srl, a vorbit despre produsele acestor firme cu sediul în Ciumești care, începând de anul viitor, pot deveni produse bio. Pe lângă cultivarea plantelor, paleta firmei se îmbogățește cu creșterea animalelor, ținând cont de normele ecologice. A menționat că România este încă novice pe piața produselor bio. Legat de această expunere, directorul Fundației Hans Lindner, Koczinger Tibor, a împărtășit drumul pe care fundația în cei 25 de ani de existență a străbătut-o de la cazurile sociale, trecând prin agricultură și ajungând la produsele alimentare sănătoase.

Pop Ioan, președintele Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale și-a împărtășit propriile experiențe cu privire la cultivarea ecologică a pomilor fructiferi. Experimentatul agronom a vorbit, oferind în același timp, sfaturi utile celor prezenți, despre întreaga procedură, pornind de la incizie și fertilizare, până la traterea anti-vierme.

Markos Tibor, administratorul firmei sătmărene Technosam SRL, a susținut o prelegere despre sistemele automatizate din agricultură, prezentând viitorul agriculturii, respectiv a agriculturii ecologice și un proiect al serelor moderne. După părerea sa, noile tehnologii ar trebui aplicate în România în cel mult zece ani, deoarece, în caz contrar, există riscul că țara va avea un dezavantaj irecuperabil față de vecinii săi. Cuvintele cheie ale noilor soluții sunt: monitorizarea solului, gestionarea adecvată a apei în cazul stropirii, respectiv, monitorizarea cu drone a zecilor de mii de hectare de teren agricol.

Conform părerii lui Szeles Károly, reprezentantul regional al firmei Damisol Kft. din Ungaria, în cultivarea plantelor, asigurarea unei hrane sănătoase, are o importanță la fel de mare, ca în cea a omului. Din păcate, mulți oameni încearcă să economisească pe nutrienți, sperând ca solul să asigure hrana necesară plantelor. Din această cauză, în urmă cu câțiva ani, niște tineri agronomi au încercat să dezvolte îngrășăminte foliare pe bază de substanțe naturale. Munca lor s-a încheiat cu succes, iar, în prezent, îngrășământul foliar este piatra de temelie a agriculturii ecologice.

În încheierea conferinței, în secțiunea B2B, participanții au avut ocazia unor schimburi de experiență, încheindu-se relații de afaceri promițătoare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 29, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.