Pictorița Maria Mariș Dărăban, Cetățean de Onoare post mortem al comunei Apa

Duminică, 15 iulie 2018, o zi frumoasă de vară. În comuna Apa din județul Satu Mare a avut loc un eveniment important, acordarea titlului de Cetățean de Onoare post mortem a comunei, a pictoriței Maria Mariș Dărăban, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Primul popas l-am făcut, însoțit fiind de dr. Aurel Pop, Maria Suciu și artistul plastic Vasile Pop Negreșteanu, la cimitirul comunei Apa, acolo unde își doarme somnul de veci Maria Mariș Dărăban (19 noiembrie 1955-16 iulie 2017), pentru a aprinde o lumânare în amintirea ei. Următorul pas l-am făcut la biserica din localitate, unde părintele Daniel Grosu a ținut slujba de duminică. Am plecat apoi spre casa în care a locuit Maria Mariș Dărăban, unde există și un frumos atelier de creație.

Am pășit cu emoție, parcă să nu deranjăm. Totul pare că a încremenit aici, lucrurile sunt în continuare la locul lor, parcă așteaptă revenirea gazdei. Tablourile, cărțile pe rafturi, până și o geantă așezată pe raft la intrare. Aici, s-a ținut un moment de reculegere în amintirea artistei plastice, după care primarul Vasile Radu Trandafir a ținut o scurtă cuvântare și a înmânat fiicei Ioana, Diploma de Cetățean de Onoare post mortem a comunei Apa.

Alături de primar s-a aflat și un mai vechi primar al comunei, profesorul Nicolae Pop, artist plastic și dr. Aurel Pop, redactorul șef al publicației ”Mărturii culturale”. ”Maria Mariș Dărăban merită din plin acest titlu, ea a creat o operă care face cinste și se regăsește în toate marile muzee de artă din lume”, a spus primarul Vasile Radu Trandafir. Dr. Aurel Pop a împărtășit câteva aspecte despre Maria Mariș Dărăban. Era plecat în Canada, când s-a întors a aflat că ea murise. Așa după cum se vede pe tablourile din atelierul de creație, artista a lăsat o operă vastă, picturi pline de culori, culoarea este o trăsătură dominantă a tablourilor ei.

Personal a publicat creațiile Mariei Mariș Dărăban în revista pe care o conduce. ”Să facem ceva aici în comună, pentru ca memoria Mariei să nu se piardă. În viitor să scoatem eventual, un volum despre ea și opera ei”, a spus dr. Aurel Pop. Membrii de familie, cunoscuții și prietenii au spus câteva cuvinte despre Maria Mariș Dărăban. A vorbit Vasile Pop Negreșteanu, Maria Suciu, dr. Liviu Marta, care a spus că pentru ea, prima activitate a fost cea artistică. La Apa există toate condițiile ca în viitor să se organizeze un muzeu.

A luat apoi cuvântul scriitorul din Baia Mare, Valer Sabău, care a spus că Maria Mariș Dărăban, a trăit în trei dimensiuni, culoare, demnitate și muncă. Nicolae Pop a prezentat și câteva date despre biografia Mariei. S-a născut la Apa la 19 noiembrie 1955. A absolvit Institutul de Arte Plastice ”Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Din anul 1992 a fost membră a uniunii Artiștilor Plastici din România. De asemenea, a fost membră a Asociației Internaționale a Artelor Plastice, iar din anul 1994 a fost membră a asociației culturale franceze ”Terre des Arts”. Maria Mariș Dărăban a avut peste 40 de expoziții personale în: România, Ungaria, Germania, Franța, Canada, Statele Unite etc. Nicolae Pop consideră că picturile Mariei au o cromatică aparte, unică chiar, prin care transmite foarte puternic sentimentele.

Au mai vorbit, prozatorul băimărean Victor Stecan, despre omul Maria Mariș Dărăban și opera sa. Pânza a fost o provocare pur și simplu pentru Maria, intra în ea ”ca prin dans, mă acaparează, mă cuprinde pe coordonate de nimeni înțelese. Uneori nici eu nu le înțeleg, eu doar dansez…”, recunoștea, în august 2014, la vernisajul unei expoziții la Galeriile de Artă din Baia Mare.

Prof. Carol C.KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 16, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.