În fiecare an pe 20 iulie, Biserica Ortodoxă îl praznuiește pe Sfăntul Prorooc Ilie Tesviteanul

În fiecare an la data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfăntul Prorooc Ilie Tesviteanul, râvnitorul după Dumnezeu, mustrătorul împăraţilor celor fără de lege, învăţătorul poporului celui depărtat de la Dumnezeu, pedepsitorul prorocilor mincinoşi, minunatul făcător de minuni şi râvnitor către Dumnezeu, cel căruia stihiile s-au supus şi cerul i-a dat ascultare, marele plăcut al lui Dumnezeu, a celui ce petrece până acum în trup şi va să fie, ca o înainte cuvântare, înainte mergător la a doua venire a lui Hristos, vom pune înainte faptele care le-a făcut el, pentru mai luminoasa arătare a râvnei lui, cu care a râvnit după Domnul Dumnezeu.Patria Sfântului Ilie, prorocul lui Dumnezeu, a fost ţara Galaadului, de cealaltă parte de Iordan, care se învecinează cu Arabia, şi cetatea Tesvi, pentru care s-a numit şi Tesviteanul. El s-a născut din seminţia lui Aaron, din tată cu numele Sovac. în timpul în care maica sa l-a născut, Sovac, tatăl lui, a văzut nişte bărbaţi îmbrăcaţi în haine albe, vorbind cu pruncul şi învelindu-l pe el cu foc, şi băgându-i văpaie de foc în gură, ca să mănânce. Aceasta văzând-o tatăl său şi spăimântându-se, s-a dus la Ierusalim şi a spus preoţilor vedenia sa. Iar unul din acei preoţi, bărbat mai înainte-văzător, i-a zis: „Omule, nu te teme de vedenia aceea pentru pruncul tău, ci să ştii că el va fi locaş al luminii darului lui Dumnezeu şi cuvântul lui va fi ca focul de puternic şi de lucrător. Râvna lui către Domnul şi viaţa lui va fi bineplăcută lui Dumnezeu, şi va judeca pe Israel cu sabie şi cu foc”.

Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab. Regele Ahab, la îndemnul soției sale, introduce în regatul israelitan cultul zeului Baal. La porunca lui Dumnezeu, Sfântul Ilie ajunge la curtea regelui Ahab și îi vestește acestuia că Dumnezeu va pedepsi poporul cu secetă pentru fărădelegile lor. Cerurile vor rămâne închise timp de trei ani și jumătate.

Pentru a scăpa cu viață, Sfântul Ilie se ascunde de frica regelui la pârâul Cherit acolo unde Dumnezeu îi poartă de grijă și este hrănit de către un corb, iar mai pe urmă este găzduit de către o femeie văduvă din Serapta Sidonului, în casa căreia proroocul Ilie săvârșește minunea înmulțirii făinii și a untdelemnului și tot printr-o minune dumnezeiască îl învie pe fiul acestei văduve.

După trecerea celor trei ani și jumătate de secetă așa cum vestise Sfântul Ilie, pentru a arăta oamenilor care este adevăratul Dumnezeu, Sfântul Ilie propune împăratului ca să ridice pe Muntele Carmel câte un altar, atât preoții idolatri cât și Sfântul Ilie și rugăciunea cărora va fi ascultată de către Dumnezeu și va trimite foc din cer, aceia sunt adevarații slujitori. Astfel Sfântul Ilie, prin rugaciunile înălțate lui Dumnezeu, care a trimis foc din cer, a înlăturat cultul zeului Baal.

Sfântul Ilie, Înaintemergător al Mântuitorului

În Cartea a IV-a Regi, în capitolul a doilea, aflăm că după ce Sfântul Ilie a lăsat ca urmaș al său pe Elisei, a fost luat de un car de foc și înălțat la cer, fără a trece prin moarte.

O parte dintre cercetătorii acestui text scripturistic susțin că Sfântul Ilie a fost luat cu trupul la cer ca și răspuns la modul în care el a viețuit pe acest pământ, alții însă afirmă că scopul pentru care Sfântul Prorooc Ilie a fost ridicat de către Dumnezeu la cer fără a gusta moartea, este acela că el va reveni la sfărșitul lumii, ca un al doilea înaintemergător al Măntuitorului, pentru a vesti a doua venire a lui Hristos spre a judeca neamul omenesc. Sfăntul Ioan Gură de Aur susține că Sfăntul Ilie a fost îmbrăcat de Dumnezeu în haină îngerească.

Iată în căteva cuvinte am dorit să vă punem înaintea ochilor dumneavoastră duhovnicești căteva repere importante despre cinstirea Sfăntului Ilie Tesviteanul.

Pr. Marcu Vlad, Parohia Ortodoxă Blaja, Tășnad 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 19 iulie 2018. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.