Prima ediție a concursului ecoturistic Trofeul ”Cutezătorii Munților” a fost un succes

Timp de 3 zile, între 20-22 iulie 2018, în stațiunea Luna Șes s-a desfășurat un important concurs de ecoturism inițiat de de Asociația de Tineret, Turism și Ecologie Cutezătorii Munților. Prima ediție a ,,Trofeului Cutezătorii Munților” a adunat peste 140 de iubitori de natură și drumeții montane, în special tineri. Concursul face parte dintr-un proiect mai amplu inițat de ATTE Cutezătorii Munților și finanțat de Direcția Județeană de Sport și Tineret. Evenimentul și-a propus atragerea tinerilor în activități de ecologie și ecoturism și în practicarea drumețiilor montane și a sporturilor în natură, ca modalități sănătoase de petrecere a timpului liber.

Vineri după amiază în tabăra de corturi amenajată la Luna Șes au sosit participanți din 5 județe: Satu Mare, Maramureș, Bihor, Botoșani, Sibiu. Echipe cu experiență, dar mai cu seamă echipe constituite pe loc, formate din minim 5 membri, s-au înscris la cele 5 probe propuse de organizatori: teorie, orientare, escaladă, prim ajutor și proba culturală. Astfel, au fost constituite 12 echipe: Clubul Fulger, Crucea Roșie Negrești Oaș, Șoimii Carpatini, Echipa Stea, Trupa Arttis, Dacii Liberi, Echipa Eco, Temerarii, Faimoșii, Racii, Cercetașii Romaniei, Nordic Club Sibiu.

Așa cum le spune și numele, unele echipe aveau deja o identitate cunoscută înaintea acestui concurs (Crucea Roșie, Cercetașii României-Centrul local Satu Mare, Trupa Arttis Iosif Ahmed, Nordic Club Sibiu), alții s-au cunoscut și și-au dat o denumire pe loc, ei venind din diverse medii: centre de tip familial Casa de Tip Familial Ștefania din Oar (echipele Temerarii și Faimoșii) CTF Maria din Satu Mare (echipa Șoimii Carpatini), profesori și elevi ai Liceului German (echipa Eco), elevi ai Colegiului Național Mihai Eminescu (Dacii Liberi), voluntari ai Asociației Stea dar și tineri care au aflat despre proiect din mediul online, din presă sau în urma întâlnirilor de promovare care au avut loc anterior în Satu Mare, Carei și Negrești Oaș.

Sâmbătă echipele coordonate de lideri și de organizatori au pornit pe un traseu de regularitate marcat special pentru acest eveniment. În Vârful Pietroasa, participanții au fost răsplătiți cu un peisaj de vis, dar au fost provocați și la un test al cunoștințelor despre geografia, flora și fauna locului și un test ecologic, toate acestea însemnând proba de teorie.

Proba de escaladă realizată cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, respectiv a specialiștilor Serviciului Public Județean Salvamont a generat cele mai multe emoții. Peste 20 de curajoși au ales să își învingă teama și să caute să obțină cel mai bun timp pe un traseu amenajat special pentru acest eveniment de Salvamont.

Proba de prim ajutor a constituit un bun prilej pentru testarea unor cunoștințe, dar și pentru exerciții practice. Cel mai important câștig este acela că toți participanții au învățat de la specialiștii prezenți despre măsurile de prim ajutor pe care trebuie să le acorde în anumite situații care pot fi întâlnite într-o drumeție montană.

După parcurgerea unui traseu obositor pentru cei neinițiați, în tabără concurenții au fost așteptați cu o nouă probă. Doar cei mai rezistenți dintre drumeți s-au ambiționat să concureze. Proba a fost organizată cu sprijinul partenerilor Cutezătorilor de la Clubul 315 Orientare. Peste 40 de concurenți s-au înscris la una din cele 4 categorii, masculin și feminin, sub 14 ani și peste 14 ani. Majoritatea participanților a fost consituită din elevi de toate vârstele, dar au existat și concurenți care au arătat că orientarea nu are vârstă și poate fi practicată oricând. Cea mai vârstnică concurentă de 73 de ani a participat pentru prima dată la o astfel de probă, după ce a parcurs și întreg traseul de regularitate, iar cel mai tânăr concurent a fost de 7 ani.

Proba culturală a fost ultima provocare din concurs. Desfășurată la foc de tabără, proba a constat în prezentarea unui program cu tematică ecoturistică care să conțină poezie, cântec și scenetă. Proba a fost câștigată de cei mai experimentați din concurs, reprezentanții Nordic Club Sibiu, un club cu profil ecoturistic cu o activitate de peste 30 de ani. Nici sătmărenii nu au fost departe de performanța celor din Sibiu, locul 2 fiind ocupat de Clubul Fulger iar pe locul 3 fiind clasați actorii amatori de la binecunoscuta Trupă Arttis.

Duminică, în ultima zi a evenimentului, a avut loc un workshop antidrog pentru tineri realizat cu sprijinul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare.

Evenimentul s-a încheiat cu premierea participanților. Fiecare probă a fost premiată separat, câștigătorii primind diplome, cupe și premii constând în echipamente sportive. Minunatele cupe tradiționale au fost realizate de meșterul popular Istvanfi Geza din Vama spre bucuria tuturor premianților. Punctele acumulate la fiecare probă au condus echipele spre podium.

Pe locul 1 în clasamentul general și câștigători ai Trofeului Cutezătorii Munților au fost desemnați cei de la Clubul Fulger, o echipă formată din copii, coordonată de un părinte model, Ardelean Antonio. În ciuda vârstelor mici, Clubul Fulger din Satu Mare este deja cunoscut în țară prin numeroasele participări la concursuri de gen. Locul 2 a revenit echipei voluntarilor de Cruce Roșie din Negrești Oaș, coordonați de doamna Angelica Vida, iar pe locul 3 s-a aflat echipa Cercetașilor din Satu Mare.

Chiar dacă nu toți participanții și-au găsit un loc pe podium, concursul rămâne o experiență de viață utilă în special adolescenților, dar și celor peste 30 de copii prezenți. De la adolescenți dornici de aventură, la tineri în căutarea unui mod de viață sănătos și provocator totodată, până la părinți cu copii mici, veniți chiar și din zone îndepărtate ale țării, organizatorii au reușit să le transmită tuturor iubirea lor pentru natură și pentru frumusețile nebănuite, ascunse în inima verde a Țării Oașului, cum le place lor să definească minunata zonă Luna Șes.

Cutezătorii Munților aduc mulțumiri tuturor participanților cât și celor ce au susținut acest proiect: Direcției Județene de Sport și Tineret, Serviciului Public Județean Salvamont Satu Mare, Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Club 315 Orientare, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Asociației Stea, sponsorilor Informația Zilei-care au asigurat transportul tinerilor din Satu Mare, Alpin SRL și sponsorilor anonimi ghidați după principiul ,,Dar din dar se face rai”, care au contribuit la oferirea unor mese îmbelșugate participanților.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 25 iulie 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.