Sătmăreni prezenți la Alba Iulia, la marcarea a 112 ani de Ambulanță în România

Alba Iulia a fost, în 28 iulie, gazda Zilei Naţionale a Ambulanţei din România, serviciu care anul acesta a împlinit 112 ani de existență. Evenimentul se află la cea de-a IV-a ediție și este pentru prima dată când se desfășoară în afara Capitalei. Pe lângă medicii și personalul de la serviciile de ambulanță din țară, la Alba Iulia au fost prezenți ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea și secretarul de stat Raed Arafat, dar și alți invitați.

Cei 112 de ani au fost marcați la Alba Iulia, oraș ales pentru însemnătatea istorică dat fiind faptul că anul acesta se sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire.

45 de echipaje de Ambulanță din toată ţara au fost prezente în Cetatea Alba Carolina, sâmbătă, la Ziua Națională a Ambulanței din România, zi care este marcată, în fiecare an, la 28 iulie.

Este data la care, în anul 1906, a apărut prima ”Salvare” din Bucureşti, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici. ‘Societatea de Salvare din Bucureşti”, aşa cum se numea la momentul înfiinţării, îşi desfăşura activitatea sub deviza ”Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”, fiind sub directa îndrumare a profesorului dr. Minovici. Primul echipaj era format din vizitiu şi sergent de oraş, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviţei. În 1907, dr. Minovici a început pregătirea practică în salvare a studenţilor din anii terminali ai Facultăţii de Medicină, astfel că, în 1908, echipajul ambulanţei era format din medici interni şi sanitari. Începând din 1907, Salvarea funcţionează regulat, România devenind, astfel, al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu un astfel de serviciu. În 1912, au fost aduse în Bucureşti, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto. În anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, ”împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.

Serviciul de ambulanță Județean Satu Mare a fost reprezentat la acest minunat eveniment de membrii comitetului director, o ambulanță tip B1/2 cu echipaj medical de urgență.

La nivelul județului Satu Mare, Ziua Naționala a Ambulanței va fi marcată prin Ziua Porților Deschise, unde pot participa toți cei interesați. La Sediul Central Serviciului de Ambulanță va fi prezentată dotarea mijloacelor de intervenție, iar grupuri de persoane interesate vor putea participa la prezentarea suportului vital de bază (Resuscitare Cardio-Pulmonară).

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 30, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.