Ambasadorul României în SUA, George Maior, a acordat un interviu publicației americane Politico

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a acordat un interviu publicației americane Politico, printre temele abordate numărându-se cele referitoare la eforturile țării noastre de consolidare a securității euro-atlantice, în mod special a flancului estic al NATO, inclusiv prin creșterea bugetului apărării.

În interviu, ambasadorul român a susținut ideea ca forțele militare americane să își mute concentrația din centrul continentului european către flancul estic: “Credem că centrul de greutate ar trebui să treacă, în termeni de forțe, din centrul Europei spre granița estică a NATO, care este cea mai expusă”. De asemenea, subliniind excelenta cooperare româno-americană în planul securității și apărării, ambasadorul României a susținut ideea găzduirii de către țara noastră a unei prezențe permanente americane. “Întotdeauna dorim să vedem o prezență americană mai mare”, a declarat George Cristian Maior, care a precizat că România, conform sondajelor de opinie, este cea mai pro-americană țară din Europa. În context, el a precizat că în România există deja sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu, iar militarii SUA folosesc baza aeriană Mihail Kogălniceanu, care se află foarte aproape de Peninsula Crimeea.

Nu trebuie să uităm că în Crimeea are loc un proces serios de militarizare, a afirmat ambasadorul George Maior, de aceea este nevoie de descurajarea acestor acțiuni, printr-o prezență americană consistentă în regiune, continuând Inițiativa de Descurajare Europeană. De asemenea, ambasadorul României a explicat că, în cadrul Prezenței Avansate a NATO, datorită creșterii numărului de exerciții comune, au crescut capabilitățile operaționale ale forțelor noastre armate. Este un semnal puternic care transmite că, pe flancul estic al NATO, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, sunt luate măsuri de contracarare a politicii de apărare agresive a Rusiei, a arătat ambasadorul român.

Ambasadorul George Cristian Maior a mai afirmat că în acest moment trebuie contracarate amenințările de tip nou, hibride, “foarte subtile și foarte complicate. Ca țară, noi am detectat aceste activități de mai mult timp”, a afirmat ambasadorul român, care a precizat faptul că România și-a avertizat aliații asupra tendințelor în creștere de folosire de către Rusia a tacticilor hibride.

“Avem nevoie de instituții puternice, deoarece tacticile hibride tind să submineze instituțiile”, a explicat George Maior. El a mai arătat că narativele false trebuie evidențiate în permanență, prin informarea corectă a cetățenilor. Un exemplu de narativ fals aparținând propagandei rusești a apărut, în opinia ambasadorului român, odată cu instalarea sistemului antirachetă de la Deveselu, când retorica Rusiei a avansat ideea conform căreia sistemul este foarte costisitor, s-ar submina relațiile cu Rusia și ar expune România la noi amenințări. Guvernul României a subliniat că apărarea antirachetă este un proiect defensiv care nu amenință Rusia, este în interesul apărării naționale și al aliaților NATO. De asemenea, ambasadorul României a vorbit despre vizita pe care o va efectua ministrul apărării in SUA, în cursul lunii septembrie 2018.

Ambasada României în Statele Unite ale Americii

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 1 august 2018. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.