În atenția proprietarilor de terenuri: Se modifică Legea fondului funciar nr. 18/1991

Potrivit Instituției Prefectului – județul Satu Mare, începând cu data de 9 august 2018, va intra în vigoare Legea nr. 231/2018 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.Conform acesteia, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare, persoanele fizice şi juridice pot formula cereri în vederea constituirii şi/sau reconstituirii dreptului de proprietate privind suprafaţa de teren aferent casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora care sunt evidenţiate ca atare în actele de proprietate, în cartea funciară, în registrul agricol sau în alte documente funciare, la data intrării în cooperativa agricolă de producţie sau în lipsa acestora prin orice mijloace de probă, inclusiv declaraţii autentice de martori.

În cazul terenurilor aferente locuinţei, care nu au fost cooperativizate, deţinătorii sau moştenitorii acestora pot solicita comisiei judeţene emiterea titlului de proprietate, astfel: dacă solicitanţii figurează în registrele agricole sau registrele cadastrale şi în evidenţele fiscale,  dacă terenul este în proprietatea statului român şi persoanele solicitante au calitatea de proprietari ai construcţiilor de pe terenurile care fac obiectul prezentei legi şi nu fac obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane.

În acest sens persoanele interesate pot depune cereri la comisiile locale de fond funciar care vor înfiinţa un registru în care vor fi înregistrate cererile depuse în temeiul Legii nr. 231/2018.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 8, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 Responses to În atenția proprietarilor de terenuri: Se modifică Legea fondului funciar nr. 18/1991

  1. Am depus la Primăria Arad cerere pentru atribuirea terenului afernet case de locuit în octombrrie 2018 şi nici până la această dată nu am primit un răspuns în sensul demarării procedurii de atribuire prin Ordinul prefectului. Ce am de făcut în această situaţie ? Din miniancheta ce am investigato mi se spune că terenul figurează pe „Comunitatea Oraşului Liber Regal Arad” şi nu pe „statul român” aşa cum prevede art. 27 alin. 2.3 din Legea 231/2018. În opinia mea sintagma „statul român” include şi acele terenuri care potrivit menţiunilor de carte funciară aparţin unităţilor administrativ teritoriale ( situaţie reţinută şi în motivarea Judecătoriei Arad în dosarul 9656/55/2013 în care s-a pronunţat Sentinţa civilă nr. 5664/24.09.2013.
    Ce am de făcut ?

    • Buna seara, ma gandesc ca in cazul dv. un prim pas spre rezolvarea problemei ar fi sa va adresati Comisiei Judetene pentru Fond Funciar din cadrul Institutiei Prefectului, unde ati putea sa va inscrieti in audienta.
      Sper sa va fie de ajutor, o seara frumoasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.