Reabilitarea Bisericii Reformate din Acâș. Obiecte din Evul mediu, scoase la lumină

Mai multe obiecte din epoca medievală au fost scoase la lumină de arheologii sătmăreni, în urma săpăturilor arheologice care se efectuează în interiorul Bisericii Reformate din Acâș, biserică aflată în curs de reabilitare, prin intermediul unui proiect finanțat din fonduri europene.

Proiectul derulat printr-un parteneriat între Consiliul Județean Satu Mare și Parohia Reformată Acâș, are o valoare totală de 2.287.225,63 lei, contribuția Uniunii Europene fiind de 1.937.285,54 lei. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Lucrările de reabilitare a bisericii au început în luna aprilie 2018 și au termen de finalizare luna noiembrie 2019. Înainte de începerea lucrărilor de amenajare a interiorului bisericii, a fost necesară cercetarea arheologică pentru a putea fi evaluat situl. Arheologii de la Muzeul Județean Satu Mare, implicați în aceste săpături, au descoperit până acum câteva morminte, podoabe, monede, podele din perioada medievală și fragmente de frescă. Totodată, specialiștii au descoperit și fundații care atestă anumite etape ale refacerii bisericii.

Pentru a nu întârzia prea mult etapele prevăzute în contract, lucrările de reabilitare a bisericii se efectuează în paralel cu săpăturile arheologice, lucrându-se la restaurarea părții exterioare a clădirii. Cercetările vor continua și în perioada următoare, specialiștii apreciind că până la sfârşitul lunii august se va finaliza şi această etapă a descărcării arheologice. O parte dintre obiectele care au fost salvate în urma săpăturilor au fost duse pentru recondiționare în laboratorul Muzeului Județean Satu Mare. După ce șantierul arheologic va fi închis vor începe și lucrările de reabilitare a interiorului bisericii.

Biserica Reformată din Acâș este una dintre cele mai mari și mai vechi biserici romanice cu structură bazilicală, și probabil cea mai bine păstrată din Bazinul Carpatic. Biserica reformată de astăzi a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XII-lea ca biserică a mănăstirii neamului Ákos. Biserica Reformată este o bazilică cu trei nave, construită din cărămidă, a cărei fațadă de vest este dominată de două turnuri impunătoare. Între anii 1896 și 1902, biserica a trecut prin reparații și transformări semnificative.

După ce lucrările de reabilitare, desfășurate în această perioadă, vor fi încheiate, Biserica Reformată din Acâș va reintra în circuitul bisericilor medievale din județele Szabolcs – Szatmár – Bereg și Satu Mare, impunătoarea biserică fiind unul dintre cele mai vizitate monumente medievale din Transilvania.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 13, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.