Din ședința Consiliului Județean Satu Mare: 422000 de lei pentru Centenarul Marii Uniri

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Satu Mare, desfășurată miercuri, 29 august, aleșii județeni au votat toate cele opt proiecte de hotărâre supuse aprobării pe ordinea de zi a ședinței. Primul proiect de hotărâre care a primit girul aleșilor județeni se referă la rectificarea bugetului general consolidat al Județului Satu Mare pe anul 2018.

Odată cu această rectificare vor putea fi asigurate sumele necesare implementării unor proiecte de aniversare a Centenarului Marii Uniri.

Este vorba despre 422.000 de lei pentru proiectele „Reabilitarea mormintelor și a operelor comemorative de război din județul Satu Mare”, „Aurel Popp și Marele Război” și „Dr. Vasile Lucaciu și moștenirea sa culturală: Reuniunea de cântări și muzică Vasile Lucaciu din Satu Mare”. Cele trei proiecte, care vor fi implementate de Muzeul Județean, au fost depuse de Consiliul Județean Satu Mare și au fost selectate pentru a fi susținute financiar de Ministerul Culturii și Identității Naționale, alături de un alt proiect „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”, care a fost selectat într-o sesiune anterioară, și care va fi implementat de Biblioteca Județeană.

Referitor la aceste proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, consilierul județean Alexandru Horvat a ținut să-i felicite pe toți cei care s-au implicat în proiectul de reabilitare a monumentelor de război din județul Satu Mare. “Este un proiect unic, de mare impact, mai ales dacă ținem cont de faptul că de aceste monumente nu s-a mai ocupat nimeni în ultimii 28 de ani”, a afirmat Alexandru Horvat.

Prin votarea celui de-al doilea punct al proiectului ordinii de zi, consilierii județeni l-au mandatat pe Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, să voteze, în numele și pentru Județul Satu Mare, aderarea comunei Apa la ,,Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru servicii în sectorul de apă şi apă uzată din judeţul Satu Mare”, în Adunarea Generală a Asociației.

Următoarele două proiecte supuse votului au vizat modificarea organigramei și statului de funcții pentru Spitalul de Pneumoftiziologie și Muzeul Județean Satu Mare.

Aleșii județeni au mai aprobat preluarea în domeniul public al Judeţului Satu Mare şi darea în administrare către DGASPC a imobilului – constructie – ”Magazie” situat pe str. Gabriel Georgescu nr. 16 și au dat undă verde achiziţionării unor servicii  juridice de  consultanţă, de asistenţă şi/sau  de reprezentare a Bibliotecii Județene Satu Mare într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Satu Mare.

Ultimele două proiecte aprobate se referă la atribuirea licenţelor de traseu pentru serviciul de transport public judeţean de persoane prin curse regulate speciale, pentru mai multe rute din județ.

La punctul “Diverse”, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, a afirmat că speră într-o rectificare bugetară cât mai rapidă de la Guvern, pentru a se putea asigura buna funcționare a instituțiilor publice din județ, până la sfârșitul anului. În acest moment, a spus președintele, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Satu Mare mai are resurse financiare doar pentru partea de funcționare a sistemului de protecția copilului și a centrelor de asistență socială din județ. Dacă nu se obține o rectificare până la mijlocul lunii viitoare, angajații instituției nu își vor putea primi, în luna septembrie, salariile aferente lunii august.

DGASPC mai are în cont doar 1, 2 milioane de lei pentru plata salariilor și ar mai avea nevoie de încă 2,8 milioane de lei pentru asigurarea retribuțiilor pe luna august. Pentru a asigura plata celor 1.000 de angajați până la sfârșitul anului, instituția ar avea nevoie de o suplimentare totală de 14, 7 milioane de lei. “Nici primăriile din județ nu au mai multe rezerve financiare. Dacă vom obține rectificarea de la bugetul de stat, vom convoca cât mai repede o ședință extraordinară a Consiliului Județean, pentru a nu perturba funcționarea instituțiilor publice”, a declarat Pataki Csaba.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 29, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *