Ziua Limbii Române, sărbătorită la Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu” cu muzică și poezie

Ziua Limbii Române a fost sărbătorită la Satu Mare, la Centrul Cultural ,,G. M. Zamfirescu”, prin muzică și poezie. Organizatorii au fost Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu”, Primăria Municipiului Satu Mare, cu implicarea Cenaclului ”Afirmarea”. La 31 august se sărbătorește și în Republica Moldova Limba Noastră din anul 1990. În România propunerea legislativă a fost depusă de deputatul Viorel Badea și a fost semnată de 166 de parlamentari și a fost legiferată prin Legea nr.53/2013.

La eveniment a participat viceprimarul Doina Feher, directorul Centrului Județean de Cultură ”G.M. Zamfirescu”, Gheorghe Molnar, poeții George Vulturescu, Ioan Nistor, iar din partea Cenaclului ”Afirmarea” au venit președintele Ioan Anițaș urmat de Gheorghe Cormoș, Ioan Tipu Sălăjanu, George Terziu etc.

Pentru început a luat cuvântul viceprimarul Doina Feher, care a lăudat această inițiativă și a vorbit despre ce înseamnă pentru noi limba română. Președintele Cenaclului ”Afirmarea”, poetul Ioan Anițaș a vorbit despre numărul mare de români, vreo 28 de milioane, care trăiesc prin lume și vorbesc limba română. Vasile Alecsandri a spus că limba unui popor este darul cel mai de preț. Și în Republica Moldova, limba română este limba oficială. Se mai vorbește românește în țările din jur, în Canada, SUA, Australia.

Dr. Alexandru Zotta a făcut o amplă analiză a limbii române, de la formarea sa și până în prezent. A făcut legătura cu limbile cu care se înrudește limba română. A vorbit despre regulile foarte bine stabilite. A venit apoi vorba de dificultățile întâlnite în fața adoptării noilor termeni, de regulă științifici, din limba engleză. Datorită cooperării internaționale vom putea în continuare să împrumutăm și alte cuvinte.

Limba română a fost și este un factor istoric decisiv. Limba română este purtătoare de cultură, este o limbă poetică, intonația ei este melodioasă. Merită să cinstim limba română și s-o studiem, a spus Alexandru Zotta. În partea a doua a evenimentului au fost citite o serie de poezii.

Dorel Iurcencu a citit o frumoasă poezie de Octavian Goga, Ioan Nistor a citit poezia ”Mănăstirea Căpriana”, în urma vizitării acestei mănăstiri. Poetul George Vulturescu a vorbit despre sărbătorirea în republica Moldova a Zilei ”Limbii Noastre”, sărbătoare hotărâtă înaintea noastră. A vorbit apoi despre contribuția lui Alexei Mateevici, Grigore Vieru, a soților Aldea Teodorovici, la dezvoltarea limbii române.

În continuare au fost citite poezii de Gheorghe Cormoș, Ioan Tipu Sălăjanu, George Terziu. Muzica s-a împletit organic cu poezia. Au fost ascultate melodii interpretate de Luiza Molnar și Florin Micaș.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 31, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.