Vezi cum va fi vremea în țară, până pe 19 mai

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 9 – 19 mai, în fiecare regiune a ţării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.


cum-va-fi-vremeaSunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Banat

Temperaturile medii în perioada 6–10 mai se vor menţine la valori de 26…27 de grade, fiind mai ridicate decât normele climatologice. Între 11 şi 14 mai, pe fondul răcirii treptate a vremii, acestea vor coborî până la 20 de grade, iar după data de 15 mai până pe 19 mai vor oscila între 21 şi 23 de grade. În intervalul 6–12 mai, minimele medii nocturne nu vor coborî sub 12 grade, apoi vor scădea uşor, până la 9 grade pe 15 mai, urmând ca ulterior să crească treptat, atingând 11 grade pe 19 mai. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte după data de 10 mai, iar aversele pot fi mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse în intervalele 12–14 mai şi 16–18mai.

Crişana

În perioada 6–9 mai, temperaturile maxime se vor menţine în jurul mediei regionale de 27 de grade, adică peste normele climatologice. Între 10 şi 14 mai, pe fondul răcirii treptate a vremii, acestea vor coborî până la 19 grade, iar ulterior vor creşte uşor, staţionând în ultimele trei zile în jurul valorii de 21 de grade. Între 6 şi 15 mai, minimele medii nocturne vor coborî treptat, de la 15 la 8 grade, urmând ca între 16 şi 19 mai să crească uşor, până la 10 grade, fiind apropiate de normele acestei perioade din an. Probabilitatea de apariţie a ploilor va creşte după data de 10 mai, iar aversele pot fi mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse în mai multe zile din cea de-a doua săptămână a intervalului de prognoză.

Transilvania

Până la data de 9 mai, valorile termice diurne vor caracteriza o vreme caldă, cu medii în jur de 25 de grade. Între 10 şi 15 mai, pe fondul răcirii treptate a vremii, acestea vor coborî până la 18 grade, iar din 16 mai până pe 19 mai vor oscila între 19 şi 21 de grade. În această regiune, minimele nocturne vor fi în general cele normale pentru primele două decade ale lunii mai, situându-se în majoritatea nopţilor între 7 şi 9 grade. Ploile, mai ales averse însoţite de descărcări electrice se vor semnala pe arii mai extinse după data de 11 mai, când în unele zile, cu probabilitate mai mare pe 13 şi 14 mai, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate.

Maramureş

Între 6 şi 10 mai, vremea va fi caldă, cu temperaturi diurne în jur de 26 de grade şi minime nocturne între 10 şi 13 grade. În cursul zilelor din intervalul 11–15 mai se va produce o răcire treptată, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va coborî până spre 18 grade, iar cea a temperaturilor minime spre 8 grade. De la 16 mai la 19 mai se vor consemna valori de temperatură apropiate de cele normale la mijloc de mai, cu maxime medii între 19 şi 22 de grade şi respectiv minime medii de 9…10 grade. Ploile, mai ales aversele însoţite de descărcări electrice vor fi mai frecvente şi se vor semnala pe arii mai extinse în a doua săptămână a intervalului de prognoză, probabilitatea de apariţie a cantităţilor de apă mai mari fiind mai ridicată în intervalele 12–15 mai şi 16–18 mai.

Moldova

Până la data de 10 mai, valorile termice diurne vor caracteriza o vreme caldă, cu medii în jur de 25 de grade. Între 11 şi 15 mai, pe fondul răcirii treptate a vremii, acestea vor coborî până la 19 grade, iar din 16 mai până pe 19 mai vor oscila între 20 şi 23 de grade. În această regiune, minimele nocturne se vor situa în jurul cele normale pentru primele două decade ale lunii mai şi anume vor fi cuprinse între 9 şi 12 grade. Aversele pe arii mai extinse, însoţite de manifestări electrice vor avea o probabilitate mai ridicată de apariţie după data de 12 mai, fiind posibile şi cantităţi mai însemnate pe 14 mai.

Dobrogea

Pe fondul vremii în general frumoase, media valorilor de temperatură va fi zilnic mai ridicată de 20 de grade, fiind de aşteptat să se atingă 25 de grade pe 11 mai. Minimele termice nocturne vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru primele două decade ale lunii mai în fiecare noapte şi se vor situa între 12 şi 15 grade. Ploi vor fi slabe cantitativ şi vor fi posibile în unele zile ale celei de-a a doua săptămâni a intervalului de prognoză.

Muntenia

În perioada 6–11 mai, temperaturile maxime se vor menţine peste normele climatologice, variind puţin în jurul mediei regionale de 26 de grade. Între 12 şi 15 mai, pe fondul răcirii uşoare a vremii, acestea vor coborî până la 22 de grade, iar ulterior vor creşte uşor, staţionând în ultimele trei zile în jurul valorii de 23 de grade. Între 6 şi 19 mai, minimele medii nocturne vor fi apropiate de normele acestei perioade din an, astfel că în cele mai reci nopţi vor coborî spre 10 grade, iar în cele mai calde vor atinge 14 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va creşte după data de 11 mai, iar aversele pot fi mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse în intervalul 13–15 mai.

Oltenia

În perioada 6–12 mai, se vor înregistra cele mai ridicate temperaturi medii maxime, variind între 24 şi 26 de grade. Între 13 şi 19 mai, acestea vor fi cuprinse între 20 şi 23 de grade, valorile mai mici fiind de aşteptat pe 14 şi 15 mai. Între 6 şi 19 mai, minimele medii nocturne vor fi apropiate de normele aceastei perioade din an, astfel ca în cele mai reci nopţi vor coborî spre 10 grade, iar în cele mai calde pot depăşi uşor 14 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va creşte după data de 11 mai, când vor fi posibile zilnic, iar aversele mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse se pot produce pe 13 şi pe 14 mai.

La munte

Până la data de 10 mai, valorile termice diurne vor caracteriza o vreme caldă pentru această regiune, cu medii în jur de 16 grade. Între 11 şi 14 mai, pe fondul răcirii treptate a vremii, acestea vor coborî până la 10 grade, iar din 16 mai până pe 19 mai vor oscila între 11 şi 14 grade. Pe parcursul celor două săptămâni, minimele nocturne se vor situa în jurul celor normale pentru primele două decade ale lunii mai şi anume vor fi cuprinse între 3 şi 8 grade. Probabilitatea de apariţie pe arii mai extinse a ploilor însoţite de descărcări electrice va fi mai mare între 11 şi 19 mai, iar în unele din zilele acestui interval, aversele vor fi mai importante din punct de vedere cantitativ.

Mediafax.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 7, 2013. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.