Sătmarul românilor. Cel mai frumos eveniment organizat în cinstea Centenarului

La inițiativa Asociației ”Uniți pentru Satu Mare” sătmărenii au sărbătorit duminică, 23 septembrie Centenarul Marii Uniri, cu o defilare și alte manifestări culturale pe scena din Piața 25 Octombrie. Asociația ”Țara Oașului”, Asociația ”Codrenii” și Asociația Cultural Patriotică ”Avram Iancu” și membrii ansamblurilor folclorice sătmărene au participat la o defilare după ce s-au adunat pe platoul din fața Muzeului Județean. Îmbrăcați în costume populare și cu steaguri tricolore în mâini, întonând cântece patriotice, au defilat pe străzile străvechiului Sătmar.

A fost parcurs Bulevardul I.C. Brătianu, Piața Libertății de două ori, după care cu toții s-au îndreptat spre Centru Nou la scena amenajată aici unde a avut loc deschiderea festivă a manifestărilor de dedicate Centenarului Unirii. Pe scenă s-a aflat Corul din Finteușu Mare, care a cântat Imnul de Stat al României.

Părintele dr. Cristian Boloș a binecuvântat manifestarea după care a luat cuvântul avocatul Dan Șuta, președintele Asociației ”Uniți pentru Satu Mare”. El a spus că este prima manifestare de acest gen pe care asociația proaspăt creată o organizează. Acum 100 de ani s-a înfăptuit prin jertfa de sânge a soldaților români unitatea de stat, visul secular al românilor.

Dan Șuta a amintit despre prima Unire din timpul lui Mihai Viteazul, a amintit apoi despre Alexandru Ioan Cuza, despre corifeii Școlii Ardelene: regele Ferdinand, Iuliu Maniu, Ion I. C. Brătianu etc. L-a amintit pe sătmăreanul dr. Vasile Lucaciu, cel care a suportat închisoarea pentru că a scris Memorandumul românilor care a fost adresat împăratului. Anul 1918 este apogeul astral al istoriei românilor.

După o perioadă rodnică interbelică a urmat Al Doilea Război Mondial, am pierdut datorită vremurilor potrivnice tot ce am câștigat la 1918. A venit regimul comunist cu alte privațiuni și rânduieli. Poporul român și-a recăpătat demnitatea în decembrie 1989. Am devenit dominați de capitaliștii străini. Țara s-a depopulat treptat. Se atentează la ștergerea vechilor tradiții ale poporului român, pe care care Asociația ”Uniți pentru Satu Mare” dorește să le păstreze pentru generațiile viitoare.

Cei adunați în Piața 25 Octombrie au audiat un program de muzică corală prezentată de Corul din Finteușul Mare. Au cântat piesele ”Ștefan cel Mare și Sfânt”, o piesă dedicată lui Mihai Viteazul și crăișorului Avram Iancu. Au urcat pe scenă formațiile reprezentând Asociația Țara Oașului, Asociația „Codrenii” cu dansatorii din Cuța și Homoroade și Formația de tulnicărese din Scărișoara. Au cântat apoi Nicolae Mureșan și Nicolae junior frumoase cântece codrenești care au adus faimă României.

Publicul prezent pe platou au putut s-o urmărească pe inegalabila Sava Negreanu Brudașcu cu o repriză muzicală antrenantă. A urmat Mariana Anghel, Aurel Tămaș, Dinu Iancu Sălăjanu, trupa Desperados și Direcția 5. Ziua festivă s-a încheiat cu un superb foc de artificii.

Prof. Carol Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 24 septembrie 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Sătmarul românilor. Cel mai frumos eveniment organizat în cinstea Centenarului

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.