Lacul Moftin si Rezervaţia Râului Tur vor fi declarate zone umede de interes mondial

În perioada 19 – 23.09.2018 s-a desfăşurat în judetul Satu Mare întâlnirea de lucru a partenerilor de proiect din județele Ialomița, Tulcea şi Satu Mare, în cadrul proiectului comun “Stimularea participativă a voluntariatului în promovarea valorilor naturale în context interjudețean” care şi-a propus ca obiectiv major promovarea biodiversității din cele trei județe, iar în județul Satu Mare identificarea unor zone umede care întrunesc condițiile pentru declararea acestora, în perspectivă, ca zone umede de interes mondial cum ar fi lacul de la Moftin, Rezervația Râul Tur sau Someşul Inferior, alături de cele 12 existente la ora actuală pe plan național.

Debutul întâlnirii de lucru a avut loc la Complexul de educaţie ecologică – Casa verde unde specialiştii din cele trei judeţe s-au bucurat de aprecierea conducerii ANPM în persoana lui Radu Roca, vicepreşedinte precum şi de conducerea județului şi a municipalității reprezentată la şedința de lucru de Nagy Szabolcs, manager public şi de Maskulik Csaba, city manager. Tot în această locaţie în aula complexului s-a amenajat o expoziție de fotografii reprezentând biodiversitatea celor trei județe care poate fi vizitată în perioada următoare de publicul sătmărean. În zilele următoare, echipele din cele trei județe coordonate de directorii APM- urilor, în persoana Mirelei Raicu – APM Tulcea, Laurențiu Ghiauru – APM Ialomița şi Elisabeta Békéssy – APM Satu Mare, au vizitat ariile protejate precum şi obiectivele de mediu de succes din județul nostru.

Astfel, în data de 20 septembrie, o zi remarcabilă prin încărcătura, în egală măsură, emoțională şi profesională în care oameni minunați dornici de cunoaştere, socializare şi închegare de prietenii, au vizitat fabrica de ciocolată din Odoreu, au luat parte la promovarea voluntariatului în coştientizarea publicului privind importanta zonei umede Someşul Inferior,, în cadrul proiectului Interreg RO-HU62 ”Coridor verde fără frontiere” precum şi la descoperirea farmerului taberei ecologice de la Tarna Mare, unde echipa de proiect s-a bucurat de o primire călduroasă prin grija primarului Monica Sobius şi a ansamblului folcloric ”Florile Tărnii”.

Următoarea zi, o zi însorită, tocmai potrivită pentru vizitarea Rezervației Râului Tur, în compania custodelui ariei protejate reprezentat de Márk Nagy János în contextul devizei “Mişcare pentru sănătate în natură” a fost urmată de promovarea transportului alternativ pe apă cu caiacele prin prezentarea acestui mijloc de deplasare pe apă de către reprezentanul asociației Caiacsmile, Ionuț Stancovici care împreună cu copiii de la Casa de copii Noroieni au realizat o adevărată paradă a caiacelor pe lacul ”Pintea” la care au participat şi membrii echipei de proiect din Ialomița şi Tulcea.

Ultima zi a vizitei de studiu a coincis cu data de 22 Septembrie ”Ziua Europeană fără maşini” si a fost sărbătorită de echipa de proiect, prin vizitarea următoarele obiective, în contextul devizei ”Combină şi deplasează-te!” :Universitatea ”Vasile Goldiş” filiala Satu Mare, Pădurea Memorială de la Vetiş, plimbare pe malul râului Someş la Vetiş şi dialog cu pescarii, Lacul de la Moftin, deplasarea cu căruțele în aria protejată ”Dunele de nisip” de la Foieni si nu în ultimul rând Castelul din Carei.

Concluziile vizitei de lucru s-au tras la Primăria Foieni unde dupa o muncă susținută în beneficiul mediului prin acumularea de argumente pertinenente ca cele doua situri Natura2000 – Lacul Moftin si Rezervaţia Râului Tur răspund cerinţelor pentru declararea lor în perspectivă, ca zone umede de interes mondial – Sit Ransar, toţi cei care şi -au adus aportul la reuşita vizitei de lucru au fost premiaţi.

Acest proiect de success care este implementat de oameni cărora le pasă, va fi extins pe plan național pentru a aduce împreună o plus valoare naturii şi mediului în general.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 26 septembrie 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.