Colocviul ”George Mihail Zamfirescu – 120”, despre activitatea sa culturală la Satu Mare

Luni, 22 octombrie 2018, la Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu” a fost organizat un colocviu cu tema ”George Mihail Zamfirescu – 120”, referitor la actualitatea lui în cultura sătmăreană, revistele ”Icoane Maramureșene” și ”Săgeata”. A fost organizată și o expoziție foto-documentară. Moderatorul evenimentului cultural a fost directorul Centrului Cultural ”G.M. Zamfirescu”, Gheorghe Molnar.

Au participat viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu al județului Satu Mare, Zamfir Danciu, profesorul universitar dr. Gheorghe Glodeanu dr.Viorel Câmpean de la Biblioteca Județeană și drd. Marta Cordea de la Biblioteca Județeană Satu Mare.

Gheorghe Molnar i-a salutat pe cei prezenți și i-a prezentat pe fiecare în parte. Este o situație fericită că putem vorbi de acest om de cultură care a fost G.M. Zamfirescu, care în 1922 a venit în Satu Mare și a încercat să implementeze o serie de proiecte culturale. Un cuvânt de salut a rostit și viceprimarul Doina Feher, exprimându-și bucuria de a fi prezentă la acest eveniment în Centrul Cultural care îi poartă numele. Zamfir Danciu a înmânat poetului George Vulturescu și lui Gheorghe Molnar diplome pentru întreaga activitate desfășurată în slujba culturii sătmărene.

A luat cuvântul dr. Viorel Câmpeanu, care a prezentat pe scurt date biografice despre G.M. Zamfirescu, inclusiv despre familia lui. A stat puțin în Satu Mare dar a lăsat lucruri de valoare. În anul 1922 s-a angajat funcționar la Casa Cercuală și a început să lucreze la romanul ”Bariera”. În anul 1923 a redactat revista satirică ”Săgeata” și revista lunară de cultură ”Icoane Maramureșene”. De la Satu Mare a plecat la București unde a devenit bibliotecar al cercului ”Libertatea”. Cât a stat la Satu Mare a colaborat la ziarele ”Satu Mare”, ”Someșul Nou”. În Satu Mare a scris piesa ”Cuminecătura”, a redactat prima versiune a romanului ”Maidanul cu dragoste” și volumul ”Gazda cu ochii umezi”. Dintre prietenii lui la Satu Mare s-au numărat Aurel Popp și Ladislau Groff, actor și director al Teatrului Maghiar.

Alte aspecte despre marele om de cultură au fost relatate de către drd. Marta Cordea. Venirea lui la Satu Mare s-a datorat lui Anton Davidescu. La Satu Mare a redactat prima lui carte tipărită și elaborarea primei versiuni a romanului ”Maidanul cu dragoste”.

Prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu a reliefat faptul că G.M. Zamfirescu a stat puțin la Satu Mare dar a scris enorm de mult. Prin romanele sale el a reușit să aducă lucruri noi. Atunci când el s-a aflat la Satu Mare, literatura română avea de recuperat rămânerea în urmă față de literatura occidentală. Gheorghe Glodeanu a abordat tema unde se situează romanele lui G.M. Zamfirescu, cu care el realizează un ciclu epic. În cazul lui avem un scriitor cu un limbaj aparte și o temă aparte.

Din sală au mai contribuit cu explicații Voicu D. Rusu care a adus completări privind viața și creația scriitorului, Gheorghe Gheorghiade, dr. Aurel Pop și poetul și epigramistul Ioan Tipu Sălăjanu. Corneliu Burcea s-a remarcat prin citirea unor poezii.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 23 octombrie 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.