Bustul celui mai mare rege al dacilor, Burebista veghează de azi orașul Ardud

La 25 Octombrie cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei Române, în orașul Ardud a fost dezvelit bustul regelui Burebista. Organizatori au fost Primăria și Consiliul Local Ardud alături de Casa de Cultură „Dr. Augustin Mircea”.

Au participat ministrul secretar de stat Nicolae Nasta, academician dr. Mircea Cosma, prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran, deputații Romeo Nicoară, Octavian Petric, subprefectul Tamas Altfatter, directorul Direcției pentru Cultură Satu Mare, Zamfir Danciu, directorul CJCPCT Robert Laszlo, Dr. Felician Pop, directorul Muzeului Județean, Liviu Marta, viceprimarii municipiului Satu Mare, Doina Feher și Albu Adrian, primarul orașului Tășnad, Grieb Csaba, președintele ALDE Satu Mare, Adrian Ștef, numeroși consilieri județeni, consilieri locali în frunte cu primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma.

După intonarea Imnului de stat al României a fost dezvelit bustul regelui Burebista, moment urmat de un Te Deum săvârșit de un sobor de preoți. Au vorbit primarul orașului Ardud, Duma Ovidiu, academicianul dr. Mircea Cosma, prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, dr. Felician Pop, Laszlo Robert.

A urmat momentul depunerii unei coroane de flori din partea Ministerului Apărării Naționale și jerbe de flori din partea Instituției Prefectului, Consiliului Județean, Direcției pentru Cultură Satu Mare, parlamentarilor sătmăreni, Primăriei Ardud, Societății Cultural Istorice ”Mihai Viteazul”, Asociației ”Codrenii”.

În cadrul evenimentului s-a desfășurat și un program artistic cu participarea lui Dorel Iurcencu cu Grupul Coral Vox Samus Art, Ioan Belbe, Vlad Jurchiș, George Negrea, Alexandra Ciorba, moderat de dr. Felician Pop. Festivitatea s-a încheiat cu parada militară.

Statul Dac în timpul lui Burebista a cunoscut cea mai mare extindere, din Slovacia de astăzi până la munții Haemus în Balcani și Marea Neagră, așa cum îl numește o inscripție grecească, el era ”cel dintâi și cel mai mare dintre regii din Tracia”. El a urcat pe tron în anul 82 îHr cu ajutorul marelui preot Deceneu.

A reușit să unifice toate triburile din zona intracarpatică și pe cele din câmpia munteană, Oltenia și Muntenia, ajungând astfel să stăpânească peste toată Dacia, cu centrul în Munții Orăștiei unde a construit un puternic sistem de fortificații.

Până în anul 59 îHr Burebista a zdrobit triburile celtice care amenințau Dacia. În anul 55 îHr, în urma unei campanii de trei ani a stăpânit litoralul pontic de la Olbia până la Apollonia în Bulgaria.

Burebista a dus o politică externă activă. S-a implicat în războiul civil de la Roma, dintre Caesar și Pompei, promițând ajutor lui Pompei. În anul 48 Pompei a fost înfrânt de Caesar care a devenit stăpânul Romei și a imperiului și s-a pregătit de război împotriva dacilor. În anul 44 îHr Burebista a fost ucis de aristocrația geto-dacică, nemulțumită de întărirea puterii centrale. Burebista a domnit aproape 38 de ani, timp în care s-a dovedit un priceput organizator și brav comandant de oști, un iscusit politician și diplomat.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 25 octombrie 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.