Deputatul UDMR, Magyar Lóránd: Ministerul Agriculturii refuză să cedeze fostul sediu al Direcției Agricole

Deputatul UDMR de Satu Mare, Magyar Lóránd, a adresat, în 10 octombrie, o întrebare Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu privire la clădirea aflată pe strada 1 Decembrie 1918, cunoscută ca fostul sediul al Direcției Agricole. În clădirea impozantă și spațioasă, aflată într-o stare avansată de deteriorare funcționează, în prezent, doar câteva birouri ale Oficiului Județean de Consultanță Agricolă. Pe lângă faptul că aceast imobil nu este folosit decât parțial, o problemă majoră o constituie degradarea ei continuă.

Ministerul a transmis mai departe întrebarea deputatului sătmărean către Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), care a oferit săptămâna aceasta un răspuns.

Potrivit oficialilor APIA, în anul 2011 a fost atribuită instituției, prin Ordonanță de Guvern, dreptul de administrare asupra clădirii de peste 1.700 de mp, însă documentația topografică nu a corespuns cu datele cuprinse în cartea funciară a imobilului. Din această cauză Oficiul de Cadastru al Județului Satu Mare nu a putut emite o nouă carte funciară.

Rezolvarea situației a durat șapte (!) ani, adică abia în anul 2018 s-au clărificat nelămuririle legate de titlurile de proprietate. Motiv pentru care orice intenția de reabilitare, ori măcar de conservare a imobilului, a fost blocată.

Chiar dacă APIA nu are pe viitor niciun proiect de reabilitare a fostului sediu al Direcției Agricole din Satu Marei, instituția a respins propunerea deputatului Magyar Lóránd ca imobilul să fie cedat Primăriei Satu Mare, care ar putea utiliza mult mai eficient această clădire, aflată în centrul municipiului, cu multe locuri de parcare.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Satu Mare menționează în răspunsul oferit, faptul că își desfășoară, la ora actuală, activitatea într-o clădire închiriată, pentru care plătește lunar o chirie de 12.100 lei, contractul de închiriere fiind încheiat pe un an de zile, iar reînnoirile implică, de fiecare dată, o mărire a prețului chiriei. Responsabilii APIA consideră că s-ar impune reabilitarea imobilului de pe strada 1 Decembrie 1918, care să devină sediul instituției, dar precizează că nu dispune de fondurile necesare.

„Mi se pare revoltător faptul că, în centrul orașului, se află atât de multe imobile în ruină aflate în proprietatea ministerului. Mai mult, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și-a mutat birourile aflate în subordine în diferite alte clădiri. S-a construit o clădire nouă pentru Direcția Agricolă, AFIR funcționează, de asememea, în două clădiri distincte, iar APIA funcționează într-un imobil închiriat, în timp ce starea clădirilor impunătoare din centrul municipiului – în foarte multe situații din cauza neutilizării lor – se degradează pe an ce trece” – a completat deputatul Magyar Lóránd.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 7 noiembrie 2018. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.