„Un secol de la Unirea Bucovinei cu România”, joi la Biblioteca Județeană Satu Mare

Unirea Bucovinei cu România reprezintă o serie de evenimente politice care au culminat cu votarea în unanimitate de către Congresul General al Bucovinei, pe data de 15 noiembrie 1918, a unirii fostului Ducat al Bucovinei cu Regatul României. În contextul creat de împlinirea a 100 de ani de înfăptuirea acestui act istoric, sub auspiciile Centenarului, Biblioteca Județeană Satu Mare organizează joi, 15 noiembrie, cu începere de la ora 14.00, la Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, evenimentul „Un secol de la Unirea Bucovinei cu România”.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Civică „Tempora”, Asociația Județeană a Pensionarilor Satu Mare, Liga Pensionarilor „Unirea” Satu Mare, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Școala Gimnazială „Bălcescu-Petöfi” și Grupul Vocal Bărbătesc „Vox Samus Art”.

Agenda manifestării va cuprinde intonarea Imnului de Stat al României, salutul organizatorilor și al oficialităților prezente la eveniment, alocuțiuni și prezentări menite să sublinieze importanța înfăptuirii Unirii Bucovinei cu Regatul României de la 15 noiembrie 1918 și un generos program literar-artistic. Alocuțiunile și prezentările vor fi rostite de către dr. Viorel Câmpean și bibliotecar Mircea Pîrlea, din partea Bibliotecii Județene Satu Mare, urmați de col. (r) Voicu Șichet, reprezentantul Asociației Civice Tempora.

Evenimentul va fi presărat cu momente literare și artistice oferite de interpreta de muzică populară Angela Munteanu, poezii din lirica patriotică în recitarea doamnelor de la Asociația Județeană a Pensionarilor și a unor elevi de la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, minirecital de cântece patriotice și prelucrări din muzica populară românească, oferit de Corul Ligii Pensionarilor „Unirea” și de corul reunit al Școlilor Gimnaziale „Avram Iancu” și „Bălcescu-Petöfi”, ambele dirijate de prof. Inovan Bertok Renata. Finalul evenimentului va aparține Grupului Vocal Bărbătesc „Vox Samus Art”, dirijat de prof. Alexandru Ivanovici.

La eveniment sunt așteptați oaspeți de seamă, oficialitățile județului și ale municipiului, manageri și directori de instituții, profesori, parteneri și colaboratori, scriitori și oameni de cultură, jurnaliști și bibliotecari.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 12, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.