Un secol de la Unirea Bucovinei cu România, sărbătorit la Biblioteca Județeană Satu Mare

Sub auspiciile Centenarului, Biblioteca Județeană Satu Mare a organizat, joi 15 noiembrie, cu începere de la ora 14:00, în sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr”, evenimentul ”Un secol de la Unirea Bucovinei cu România”. După intonarea Imnului de stat al României și salutul celor prezenți, de către Lacrima Istrăuan, directorul Bibliotecii Județene Satu Mare, au fost rostite scurte alocuțiuni.

Viceprimarul Doina Feher a spus că acum 100 de ani a avut loc un eveniment deosebit de important la care și-au adus contribuția reprezentanții tuturor categoriilor sociale. I-a invitat pe toți cei prezenți la inaugurarea în ziua de 1 Decembrie a Monumentului Soldatului Necunoscut.

Solista de muzică populară Angela Munteanu a interpretat mai multe cântece patriotice: ”Cântă cucu în Bucovina”, ”Veniți români din larga zare”, ”Basarabie frumoasă”. Ing. Mircea Pârlea a prezentat evenimentele premergătoare unirii Bucovinei cu România. A vorbit despre proclamația ”Către popoarele mele credincioase” dată de către împărat…Către popoarele mele credincioase”, constituirea în Bucovina a unui Comitet executiv al Congresului General al Bucovinei, care a hotărât la 15 noiembrie, pe stil vechi, unirea Bucovinei cu România.

A urmat la cuvânt dr. Viorel Câmpean, care a prezentat personalitatea unui om de seamă, a lui Sextil Pușcariu, participant la evenimentele din toamna anului 1918. El s-a născut în 1877, a studiat în Germania unde și-a luat doctoratul în 1899. Până în anul 1919 a predat la Universitatea din Cernăuți. A scris peste 400 de studii de mare valoare. În anul 1914 devine membru al Academiei Române. El a refuzat postul de ministru al Bucovinei în guvernul României Mari în favoarea unui bucovinean. Ca rector și-a adus contribuția la organizarea Universității din Cluj.

Col.(r) Voicu Șichet, din partea Asociației Tempora, a vorbit despre evenimentele premergătoare Primului Război Mondial. La începutul războiului românii din Transilvania luptau în armata împăratului habsburgic iar cei din Basarabia în cea a țarului, într-un război care nu era al lor. A vorbit apoi despre tabăra de la Darnița, constituirea Corpului voluntarilor români și a citit pasaje largi din această proclamație, din 26 aprilie 1917.

Într-o altă ordine de idei a amintit masacrele comise de trupele rusești. La Fântâna Albă, românii uciși au fost înmormântați în cinci gropi comune și masacrul de la Unica, unde de asemenea au fost  înmormântați români în trei gropi comune, doar 57 dintre ei au ajuns în România. I-a invitat pe toți ca să fie prezenți la 1 Decembrie, la dezvelirea statuii Ostașului Necunoscut din centrul orașului.

A urmat apoi un moment artistic, prezentat de Corul Ligii Pensionarilor ”Unirea”, dirijată de profesoara Inoan Bertok Renata. Corul a interpretat cântecele ”Veniți la Mecca noastră la Alba Iulia în Ardeal”, ”Cântă cucu în Bucovina”, ”Se înalță cântecul spre ceruri”. A urmat corul Pensionarilor din Județul Satu Mare, dirijat de profesoara Livia Haidu. Corul a interpretat cântecele ”Doamne ocrotește-i pe români”, ”Așa-i românul” și ”Hai să întindem hora mare”.

Profesoara Maria Letai a prezentat poezia ,,Chemare”, după care Vox Samul Art, dirijat de profesorul Alexandru Ivanovici, au interpretat, aplaudați de public,  cântecele ,,Românul”, ,,Bat clopotele reântregirii”, iar Dorel Iurcencu a citit poezia ,,Plai dumnezeiesc”.

La reușita evenimentului și-au dat concursul elevii Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” și „Bălcescu-Petöfi”. Printre organizatori s-au aflat Consiliul Județean Satu Mare și Biblioteca Județeană Satu Mare.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 15, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.