La Mulți Ani România și românilor! 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România

La 1 Decembrie toată suflarea românească sărbătorește împlinirea unui secol de la Marea Unire. Folosindu-se de prilejul care s-a ivit, după terminarea Primului Război Mondial, marii bărbați ai națiunii au convocat Consiliul Național Român la Alba Iulia, unde cei 1.228 delegați din toate colțurile Transilvaniei, au proclamat Unirea cu România.

La Satu Mare au avut loc de câteva zile, ample manifestări prilejuite de acest mare eveniment. De dimineața, la Biblioteca Județeană Satu Mare, a avut loc lansarea albumului ”100 de ani în 100 de imagini”, lucrare apărută la Editura Durans, un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Așa cum a spus președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, în Cuvântul înainte, este singurul proiect de acest gen la nivel național. La realizarea albumului au contribuit toate cele 65 de unități administrativ-teritoriale.

La Biblioteca Județeană, după intonarea Imnului de stat al României, a luat cuvântul directorul instituției, Lacrima Istrăuan, care a vorbit despre acest proiect minunat. A luat cuvântul și președintele Consiliului Județean Pataki Csaba care a arătat că suntem pe un drum bun și i-a felicitat pe toți colaboratorii care au contribuit la această lucrare. Viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, la rândul ei, i-a felicitat pe cei care au dus greul programului din aceste zile și i-a invitat pe cei prezenți să ia parte la festivitățile ce au avut loc această zi în oraș.

Lacrima Istrăuan a arătat că au fost primite peste 4000 de fotografii. Suntem la finalul unei călătorii de-a lungul comunităților din județ. Cel mai mare efort din acest demers l-au depus bibliotecarii din județ, care au adunat cele mai multe fotografii, și i-a felicitat pentru aceasta.

A urmat deplasarea la statuia marilor patrioți români Iuliu Maniu și Ion I.C. Brătianu unde au fost depuse coroane de flori, recunoscându-se meritul pe care l-au avut acești oameni în făurirea României Mari.

La statuia patriotului Dr. Vasile Lucaciu a avut loc un ceremonial militar și religios. După primirea prefectului Darius Filip și intonarea Imnului de stat, istoricul Mihai Mocanu a evocat evenimentele de acum 100 de ani, modul în care Transilvania s-a desprins de statul ungar și s-a unit cu România.

Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip a prezentat mesajul ministrului de Interne dat cu acest prilej. Astăzi ne revine rolul de mediator în cadrul Uniunii Europene. Trebuie să milităm pentru ca țara noastră să fie primită în spațiul Schenghen, a spus vorbitorul. Există două felul de oameni: oameni care așteaptă viitorul și oameni care construiesc viitorul, a spus Darius Filip. Noi să ne străduim să fim în a doua categorie.

La statuia lui Vasile Lucaciu, un sobor mare de preoți în frunte cu Episcopul vicar Timotei Sătmăreanul și protopopul Sătmarului Ioan Socolan au oficiat o slujbă religioasă, pentru odihna sufletelor celor care s-au jertfit pentru Patrie. Au fost depuse coroane de flori din partea principalelor instituții ale statului. Au urmat și celelalte instituții, partide politice și asociații, care au depus coroane de flori la statuia dr. Vasile Lucaciu.

În Piața Libertății, la recentul realizat monument al Ostașului Necunoscut a avut loc ceremonia de sfințire și dezvelire a acestui monument, care după o absență de peste 70 decenii din peisajul orașului și-a recăpătat locul în centrul orașului.

După intonarea Imnului de stat de către Corala Protopopiatului Ortodox Satu Mare, s-a spus că fără jertfa de sânge a ostașilor români în război, Marea Unire nu ar fi putut avea loc. Au fost invitați la dezvelirea monumentului prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba și colonel (r) Voicu Șichet. În aplauzele sătmărenilor monumentul a fost dezvelit. A urmat sfințirea monumentului realizat de către episcopul vicar ortodox al Maramureșului și Sătmarului, Timotei Sătmăreanul. Mesajul Ministrului Apărării Naționale, Gabriel Leș a fost citit de către comandantul Garnizoanei Satu Mare.

A urmat la cuvânt colonel (r) Voicu Șichet, cel care a fost sufletul inițiativei reașezării în orașul nostru a acestui monument. El a prezentat istoricul acestei statui, preocupările din primul moment după Revoluție de a reașeza această statuie, ca un simbol al luptei și jertfel date de oștașii români în 1918-1919. Monumentul a fost realizat la inițiativa generalului Andrei Butunoiu și a fost sfințit la 1 Decembrie 1922. Statuia arată lumii întregi că aceste pământuri sunt ale României pe veci, este un semn de respect pentru cei care s-au jertfit în luptă. Statuia simbolizează că ostașul român ”dă războiul pe pace”, a spus vorbitorul.

În anul 1939 statuia a fost mutată în Grădina Romei, iar de acolo a dispărut în mod misterios la cedarea Ardealului de Nord, în vara anului 1940. Reamplasarea statuii a însemnat multă muncă. Întocmirea documentației necesare, și numeroase aprobări. Din partea autorităților locale s-a primit suma de 20.000 lei, iar restul de 40.000 lei au fost adunați prin contribuții benevole. Efortul a meritat. Astăzi avem din nou în orașul nostru acest simbol al vitejiei și onoarei ostășești. ”Este o garanție că acest terioriu va rămâne peste ani și ani, pe veci, în posesia României. Este o reparație morală pentru cei care au luptat cu curaj”, a spus vorbitorul și a adăugat că ”Este semn că militarilor de astăzi le pasă de țară”.

Col.(r) Voicu Șichet a dat citire Hrisovului care a fost zidit la baza statuii. Cei care au contribuit la realizarea statuii vor primi câte o medalie. A mulțumit Garnizoanei Satu Mare, primarului municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor și tuturor celor care au contribuit la realizarea monumentului. Din partea instituțiilor statului a fost depusă o coroană de flori. Actorii Teatrului de Nord Satu Mare, Sorin Oros și Carol Erdos au interpretat fragmentul ”Nu plânge România”, în timp ce Corala Protopopiatului Ortodox a interpretat cântece patriotice.

Militarii s-au retras și s-au organizat pentru parada militară care a urmat. Au defilat în fața sătmărenilor, cu steagurile de luptă în frunte militarii diferitelor structuri din cadrul MApN, Poliției, Jandarmeriei, Poliției de Frontieră, Pompierilor, în timp ce pe cer au trecut cu mare viteză echipaje de avioane și elicoptere de la Baza de la Câmpia Turzii.

A urmat defilarea principalelor zone folclorice: Oașul, Zona Codrului, cei de la Asociația Moților, călare, căruțe frumos înpodobite, cântăreți și dansatori populari care au obținut numeroase premii la concursurile interne și internaționale.

De la ora 15:00 a debutat și programul artistic la scenă. Au evoluat numeroși artiști: Sorin Bălaj, Nicolae Mureșan, Nicolae Mureșan jr. Au luat cuvântul Societatea Avram Iancu, Adriana Irimieș, Petrică Mureșan, Marius Ciprian Pop.

De la ora 17:40 au avut loc recitaluri de muzică folk, apoi Maria Petca Poptean, Maria Tripon, Petrică Zele, Maria Luiza Mih. De la orele 19:18  a avut loc retragerea cu torțe, după care au urmat Săndel și Aura Mihai, sătmărencele Leontina Dorca și Carmen Sas, Elena Gheorghe și în sfârșit formația Phoenix. Seara s-a încheiat cu un splendid foc de artificii.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 1, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

One Response to La Mulți Ani România și românilor! 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.