Planul de management al Ariilor Protejate „Râul Tur” a iscat discuţii aprinse

Dezbaterea publică organizată vineri, 10 mai, pe marginea Planului de management integrat al Ariilor Protejate „Râul Tur” s-a lăsat cu discuţii aprinse între reprezentanţii Societăţii Carpatine Ardelene (SCA) Satu Mare, pe de o parte, respectiv primarii, locuitorii şi investitorii din zonele protejate, pe de altă parte. La şedinţă au participat prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, subprefectul Cristian Sasu, directorul executiv al SCA, Mark Nagy Janos,  consultantul ProPark, Erika Stanciu, primari.

DSCF9835 (1)

După prezentarea planului de management au avut loc câteva discuţii aprinse între reprezentanţii SCA pe de o parte, respectiv investitori, primari şi locuitori din zonele aparţinând ariilor protejate. Oamenii s-au plâns de obţinerea greoaie a avizelor de construcţii, includerea unor terenuri fertile în zona protejată, oprirea investiţiilor dar mai cu seamă de lipsa compensaţiilor pentru terenurile incluse în cadrul acelor zone.

Potrivit primarului din Livada, mai bine de 40% din suprafaţa oraşului face parte din aria protejată ceea ce presupune că oamenii ce au terenuri în acea zonă vor fi scutiţi de impozite şi drept urmare acest lucru va afecta bugetul oraşului.

Investitorii prezenţi la şedinţă s-au plâns că primesc avize de construcţii chiar dacă este vorba despre proiecte importante, de mai multe milioane de euro, blocându-se astfel dezvoltarea economică a unor zone. În consecinţă, oamenii de afaceri dar şi primarii cer o revizuire a perimetrului ariilor protejate. Aceştia susţin că trasarea acestui perimetru s-a făcut din birou fără să se cunoască realităţile din teren.

Erika Stanciu a subliniat importanţa protejării unor specii de plante şi animale încercând să-i liniştească pe cei prezenţi spunându-le că prin aprobarea planului de management se vor putea acorda şi compensaţii pentru cei care deţin terenuri în zona protejată.

În opinia prefectului este nevoie de o armonizare a planului de management cu nevoile locuitorilor din zonă, a investitorilor şi ai autorităţilor locale. Eugeniu Avram a declarat că problemele ridicate în cadrul şedinţei de azi vor ajunge pe masa ministrului Mediului, Rovana Plumb.  

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 10 mai 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.