Ștefan și Rodica Berci au lansat o nouă carte valoroasă: ”Augustin Mircea – Ardud 1918”

La puțin timp după ce au lansat cartea ”Istoria unei cetăți. Ardud (1215-1945)”, autorii Ștefan Berci și Rodica Berci au lansat marți, 4 decembrie în sala de ședințe a Primăriei Orașului Ardud o nouă carte de căpătâi, ”Augustin Mircea – Ardud 1918”, care a apărut la Editura Maestro Tip, în condiții excelente.

Lansarea a fost un eveniment deosebit, la care au participat: viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, precum și oamenii de cultură: directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Laszlo Robert, directorul adjunct al CJCPCT, dr. Felician Pop, dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii ”Petre Dulfu” din Baia Mare alături de mulți alții. La ora începerii evenimentului, sala de ședințe s-a umplut până la refuz, asistând și numeroși cetățeni ai Ardudului.

După intonarea Imnului de stat al României, dr. Felician Pop i-a salutat pe cei prezenți. ”Această lume multă, prezentă astăzi la lansare, dovedește că există un interes mare față de cartea de istorie”, a spus Felician Pop. Primarul Ovidiu Duma a spus în cuvântul său, că se bucură de numărul mare de participanți, este un eveniment de înaltă ținută patriotică și a mulțumit celor prezenți.Moderatorul evenimentului a fost dr. Felician Pop care a spus că ”la plămădirea stâncii, la Marea Unire, a contribuit din plin și dr. Augustin Mircea, fost deputat în Parlamentul României. Augustin Mircea a fost acela care s-a ridicat în apărarea unui coleg, care era să fie exmatriculat, pentru atitudinea sa patriotică. Augustin Mircea a fost un om al conștiinței și al patriotismului. El a promovat iubirea de neam și fără efortul lui de a menține etnitatea românească, astăzi, nu am vorbi românește. Ce a fost în sufletul acelui om, în 1918, atunci când a fost interzisă Biserica Greco-Catolică, iar cei care au făurit Marea Unire au fost trimiși la închisoare?”, a întrebat dr. Felician Pop.

A luat cuvântul și dr. Teodor Ardelean. El a spus printre altele că această carte ”este prea subțire, prea subțire dar plină de învățăminte, este o carte de căpătâi, de identitate, o carte care ridică un suflet mare. Produce vibrație în inimile celor care o citesc”. Dr. Teodor Ardelean a mai vorbit despre patriotism, și că suntem un popor frumos. Anul 1918 a fost un moment providențial, și noi ca popor, merităm din plin acest moment. Teodor Ardelean a mai spus că este neliniștit de ceea ce fac vecinii noștri.

Dr. Augustin Mircea a fost la Bădăcin și s-a întâlnit cu marele Iuliu Maniu, care în 1918 a fost sufletul mișcării de eliberare și Unire cu patria mamă. Iuliu Maniu a fost un bun organizator. Cu 5.000 de soldați s-a angajat să mențină ordinea în Viena.

În 1918 au existat oameni excepționali, cu viziuni înaintate: Vasile Lucaciu, Iuliu Maniu, Vasile Goldiș și mulți alții au fost oameni providențiali.

Rodica Berci a vorbit despre personalitatea lui Augustin Mircea, cel care a activat la Ardud între anii 1911-și 1948. Lui îi datorăm foarte multe lucruri frumoase realizate la Ardud. A condus Astra ardudeană, a fost la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, a fost parlamentar al României Mari. Lui i se datorează înființarea primei școli în limba română la Ardud. Rodica Berci a dat citire unei scrisori adresate românilor din Statele Unite ale Americii în care Augustin Mircea pledează pentru școală românească și biserică, ”Apel către toate societățile de ajutor și cultură din America, și către toată suflarea creștinească și românească de acolo!”. Cartea tratează activitatea social-politică a lui Augustin Mircea, activitatea Astrei la Ardud, precum și un interviu-document cu doamna Marta Bereszky, fiica lui Augustin Mircea, precum și numeroase documente și imagini de arhivă.

Ștefan Berci a spus că este impresionat de numărul mare de oameni de cultură din Satu Mare veniți la lansarea cărții sale. A explicat pe larg ce l-a determinat să scrie această carte, dorița de a pune la loc de cinste un mare om, un adevărat patriot. Această carte este rodul cercetării unor documente de familie și de arhivă.

Augustin Mircea s-a născut la 1 mai 1878 în Bogdand, din părinții Alexandru și Floare. Studiile gimnaziale și liceale le-a terminat la Blaj, după care a studiat dreptul la Oradea. A practicat avocatura în Cehu Silvaniei, după care s-a stabilit la Ardud.

Ștefan Berci a vorbit despre întâlnirea pe care a avut-o cu fiica lui Augustin Mircea, care trăiește la Oradea. Augustin Mircea a fost căsătorit cu o unguroaică, semn că el a respectat toate naționalitățile, chiar și fiica lui s-a căsătorit cu un maghiar. Cu aceasta a transmis un mesaj clar tuturor. Preotul greco-catolic care a luat cuvântul, a spus că odată cu această carte, Ardudul va fi și mai bine cunoscut. Sunt un număr mare de oameni care au luptat pentru națiune, iar cu această carte, autorii fixează personalitatea lui dr. Augustin Mircea pe un binemeritat loc în istorie.Primarul Ovidiu Duma a dat citire unei diplome de recunoștință pentru participarea dr. Augustin Mircea la Marea Unire, diplomă care va ajunge la fiica acestuia la Oradea. Autorii cărții au dat autografe, apoi cei prezenți au participat la un concert de muzică clasică susținut de maestrul violonist dr. Rudolf Fátyol de la Filarmonica ”Dinu Lipatti” din Satu Mare și la pian Judit Budean Mihaly. În program au fost interpretate lucrări de F.M. Veracini, T. Albinoni, J. Massenet, G. Enescu, C. Porumbescu și G. Boulanger.

În final, călăreții Caravanei Unirii, recent întorși de la Alba Iulia, au fost felicitați călduros de primarul Ovidiu Duma, au primit diplome de recunoștință și excelență din partea Primăriei, apoi au prezentat întâmplările cele mai importante petrecute pe tot traseul Ardud – Alba Iulia.

Prof. Carol C. KOKA

Foto: Primăria Ardud 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 5 decembrie 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.