Mare sărbătoare la Pișcari. A fost dezvelită o placă în amintirea românilor ce au reprezentat localitatea la Alba Iulia

Duminică, 16 decembrie, pe o vreme autentică de iarnă, cu ninsoare de 30 de centimetri, ne-am încumetat să mergem în satul Pișcari, aparținător comunei Terebești. Aici a avut loc dezvelirea plăcii care atestă întocmirea Credenționalului, acum 100 de ani, cu numele celor care au reprezentat la Alba Iulia localitatea și au votat Unirea cu România.

La școala din localitate, câteva zeci de persoane ne-au așteptat cu mult drag. Primarul Mariana Nicoleta Avorniciți a vorbit despre evenimentul de acum 100 de ani, desemnarea reprezentanților obștii pentru a fi prezenți la Alba Iulia și a vota Unirea cu România a Transilvaniei. Acestea sunt fapte cu care locuitorii satului se mândresc.

A luat cuvântul și reprezentantul Direcției Județene pentru Cultură, Zamfir Danciu, care a înmânat primarului o copie înrămată a Credenționalului întocmit acum 100 de ani. Despre semnificația cuvântului Credențional, a vorbit pe larg poetul dr. George Vulturescu, care a spus că localitatea se poate mândri cu aceste personalități.

A urmat dezvelirea plăcii pe care scrie: ”Centenar 1918-2018. Delegații la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din Cercul Electoral Pișcari. Demetriu Alunar, învățător greco-catolic român, Ioan Bonea, econom., curatorul bisericii, Ștefan Ruba, econom., Ioan Palcău, econom. Onoare lor și recunoștință localității care i-a trimis cu Credenționale în data de 28 noiembrie 1918. Direcția Județeană de Cultură Satu Mare”. 

Placa a fost sfințită de preotul paroh. A fost prezent și un urmaș al celor de pe placă, din familia Bonea, care a mulțumit pentru cinstea care se face strămoșului său, este mândru de el că a putut contribui la Marea Unire.

Au fost prezenți și membrii cenaclului literar ”Afirmarea”: Ioan Anițaș, Dana Criste, Maria Letai, Gheorghe Cormoș, Mihai Sas, Carol C. Koka, Ioan Tipu Sălăjanu, precum și Viorica Cherecheș și Ioan Moldovan, care au citit câte un poem în cinstea evenimentului.

Au urmat elevii școlilor din comună care au prezentat un scurt program artistic și au colindat, urând toate cele bune și frumoase tuturor.

Dr. George Vulturescu a mulțumit pentru primirea călduroasă de care am avut parte cu toții, și a urat tuturor locuitorilor comunei multă sănătate și fericire în noul an.

Prof. Carol C.Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 16, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

One Response to Mare sărbătoare la Pișcari. A fost dezvelită o placă în amintirea românilor ce au reprezentat localitatea la Alba Iulia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.