Anul 2018: 12 luni, 12 realizări ale Primăriei și Consiliului Local Satu Mare

Joi, 20 decembrie, 2018, la Primăria Municipiului Satu Mare a avut loc ultima conferință de presă din acest an. Au participat primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, viceprimarii Doina Feher și Adrian Albu respectiv managerul public al municipiului Satu Mare, Maskulik Csaba. A fost o conferință de bilanț, primarul Kereskényi Gábor a prezentat principalele realizări obținute în anul 2018 și obiectivele de viitor.

În primul rând, la capitolul reabilitarea drumurilor, prioritatea cea mai mare în continuare, au fost finalizate lucrările pentru modernizarea străzilor de pământ și s-a reabilitat integral mai multe străzi din zona 14 Mai, Curtuiuș, respectiv din cartierele Micro 17 și Carpați.

A fost continuată reabilitarea trotuarelor și a parcurilor. Trotuarele au fost reabilitate pe mai multe străzi precum și din zona centrală. Au fost realizate 7 loturi de cvartale de parcări în cartierul Micro 17, Carpați 1 și Carpați II. S-a continuat cu reabilitarea aleii Milcov din Micro 15 și s-au demarat procedurile pentru reabilitarea a încă 9 loturi de parcări în 2019. Au fost reabilitate pacurile: Piața 14 Mai, Eroii Revoluției, Casa de Modă, Nicolae Titulescu. Au fost efectuate lucrări pentru amenajarea spațiilor verzi, amintim zona Centrului Nou, Bulevardul Transilvania, strada Oituz, precum și alte 12 curți interioare din cartierul Micro 17 și Carpați.

A fost extins iluminatul public, alte 30 de locații noi au beneficiat de sistemul cu LED. Proiectul va conduce la creșterea siguranței publice și la reducerea cu 77%  a consumului de energie electrică.

În domeniul ordinii și siguranței publice, imobilul de pe strada Horea nr.6 a fost închis și sigilat. În 2017 au fost 16 camere de supraveghere, în 2018 avem deja 106. S-au intensificat acțiunile de prevenire și patrulare în zonele de risc, fiind evacuate persoanele care locuiesc fără forme legale în aceste imobile dar și a celor care nu își justifică prezența în zonă și prezintă un risc infracțional.

În anul care vine, Primăria Satu Mare înainteaă cu proiecte mari. Al treilea pod peste Someș, care a intrat în faza de licitație, lucrările la Varianta de ocolire a municipiului continuă în ritm susținut. A început construcția podului IV peste Someș. A fost predat amplasamentul pentru construcția a trei noi blocuri A.N.L. în care se vor construi 70 de apartamente A.N.L. pe strada Poligonului.

Pe planul dezvoltării economice, se semnalează construcția unei noi hale Rosendahl. Kaufland a deschis al doilea magazin în oraș. În toamnă, Ceetrus începe construcția extinderii mall-ului Aushopping, iar în decembrie s-a deschis Satu Mare Shopping City.

În domeniul educațional, vor continua investițiile la noul corp de la Liceul Teoretic ”Johann Ettinger”, reabilitarea internatului de la Colegiul Național ”Kölcsey Ferenc”, deschiderea creșei ”Degețica”. Au fost date în folosință 5 terenuri sintetice de sport pentru copii. Din fonduri europene s-a obținut finanțarea pentru reabilitarea Grădiniței cu Program Prelungit nr.7, Grădiniței cu Program Prelungit nr.29 și Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși”.

Au fost obținute finanțări de 27 de milioane de euro fonduri nerambursabile pentru proiecte. Amintim aici reabilitarea Centrului Vechi, a Centrului Nou cu pasarela peste Someș, reabilitarea zonei Cubic, construirea rețelei de pista de biciclete, achiziționarea a 20 de autobuze hibride.

S-a extins și sistemul de asistență socială. S-a finalizat și s-a predat blocul de locuințe sociale de pe Ostrovului. S-a depus un proiect pentru înființarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice în valoare de 600.000 euro. A fost deschis Ghișeul Unic de Servicii Publice în incinta Centrului Comercial ”Someșul”.

În anul acesta au avut loc cu 15% mai multe evenimente decât în 2017. Secțiile Teatrului de Nord joacă stagiunea cu sala plină, a fost cinstit Anul Centenarului Marii Uniri cu peste 30 de evenimente și activități, iar Târgul de Crăciun devine din ce în ce mai atractiv. Au fost sprijinite financiar proiectele a 50 de asociații și ONG-uri.

În final, primarul Kereskényi Gábor și viceprimarii Doina Feher, Adrian Albu și city-managerul Maskulik Csaba au urat un călduros ”La Mulți Ani!”, tuturor colaboratorilor, sătmărenilor și mass-mediei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 20 decembrie 2018. Filed under Locale, Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.