Zeci de sătmăreni și băimăreni au participat la drumeția dedicată poetului Mihai Eminescu

Duminică, 13 ianuarie 2019, Asociația de Tineret, Turism și Ecologie Cutezătorii Munților s-a alăturat Clubului de Turism Montana Baia Mare și Asociației Opaițul Rodnei în organizarea anualei drumeții culturale de ziua poetului nostru national, inițiativă păstrată timp de 18 ani.

Sătmărenii au răspuns și de această dată invitației lansate de Cutezători și au parcurs împreună un traseu pornind din Seini până pe Dealul Comja, acolo unde, în urmă cu 80 de ani a fost plantată de soldați prima pădure de pini și molizi care descria numele Eminescu. Pădurea a fost distrusă și replantată de localnici, în prezent doar primele litere mai putând fi vizibile de la înălțime.

Băimărenii au avut inițiativa de a marca în fiecare an data de 15 ianuarie, data de naștere a poetului național prin organizarea unei drumeții pornind fie din Seini, fie din Racșa, județul Satu Mare. În ultimii 5 ani, membri ai echipei Cutezătorilor sunt prezenți an de an la acest frumos eveniment.

În acest an, 21 de sătmăreni s-au alăturat grupului venit din Baia Mare și au parcurs împreună traseul. În aproierea Pădurii Eminescu, cei peste 35 de participanți au recitat poezii eminesciene, au cântat în jurul focului, fiecare din cei prezenți putând să-și aducă aportul la programul cultural constituit ad-hoc. De data aceasta au fost prezenți și 7 copii Cutezători, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, unii dintre ei venind de acasă pregătiți să recite poeziile preferate din opera marelui poet. Ei sunt dovada vie că astfel de inițiative au viitor și merită să fie transmise generațiilor următoare.

Chiar dacă este iarnă, Cutezătorii Munților nu se opresc aici și invită și sătmărenii să fie activi. Încă din a doua zi a anului, aceștia au inițiat o sesiune de mers sportiv pentru sătmărenii dornici să iasă din inactivitate, apoi două drumeții de iarnă, pe diferite trasee.

Sâmbătă, 19 ianuarie 2019, de la ora 14.00 este lansată o nouă provocare. ,,Mers sportiv în orașul tău” este o invitație urbană la mișcare în aer liber, fără costuri și cu un minim de echipament, adecvat sezonului și activității propuse. Copiii sunt bineveniți, cei mici având pregătit un traseu special de 2 km. Pentru toți ceilalți participanți, Cutezătorii recomandă traseul ,,lung”, adică cel de 6 km. Pornirea și întoarcerea vor fi din/în Piața 25 Octombrie din Satu Mare. Detalii se pot obține pe pagina de Facebook: Asociația Cutezătorii Munților, evenimentul ,,Mers Sportiv în Orașul Tău # 3.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 14, 2019. Filed under Locale, Sport  , Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.