La Biblioteca Județeană a fost lansată cartea lui Constantin Prunoiu ”Îngenuncheat la călcâiul lucrurilor”

Joi, 17 ianuarie 2019, cu începere de la ora 14:00 la Biblioteca Județeană Satu Mare, sala multimedia, a fost lansată cartea de poeme ”Îngenuncheat la călcâiul lucrurilor” de Constantin Prunoiu. Evenimentul a fost moderat de directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Paula Horotan. Ea a salutat publicul, care a venit în număr mare la această lansare, spunând că ne întâlnim a doua oară în acest an, la o lansare de carte.

Au luat parte Loredana Știrbu, scriitoare, președinta Cenaclului Cronograf, Ioan Coriolan Anițaș, scriitor, jurnalist și președintele Cenaclului Afirmarea, Nicolae Pop, scriitor, Dumitru Țimerman, poet, realizator TV, dr. Aurel Pop, editor și poet și bineînțeles autorul Constantin Prunoiu.

Paula Horotan a prezentat pe scurt biografia poetului care și-a lansat cea de-a șaptea carte. Constantin Prunoiu s-a născut la 4 mai 1956 în Orașul Nou. Este fiul lui Costinel și al Mariei născută Big. A urmat primele două clase la Apa, clasele a III-a și a IV-a în localitatea Valea Chiuzbăii. Cursurile gimnaziale le-a urmat în localitatea Tăuții de Sus, județul Maramureș, iar studiile medii le-a terminat la Baia Mare în anul 1976. Este prezent în antologiile: ”Hexagonul apei” (2010); ”Poezia-miraj al clipei” (ediție româno-franceză), 2011, debut revuistic în ”Cronica sătmăreană” (1981), debut editorial ”În stânca logosului” (2006). Volume: ”Între cer și iris” (2008), ”La o adresă mântuitoare” (2008), ”Sub piele îmi dansează poemele” (2011), ”Altare pentru mama” (2012), ”Însemnele cuielor” (2013). Publică în revistele Tribuna, Familia, Poesis, Geneze, Citadela, Mărturii culturale etc.

Profesorul și pictorul Nicolae Pop, cel care a semnat prefața la acest ultim volum, a spus că ne întâlnim din nou cu poezia. Autorul s-a născut la țară, cu multe posibilități de inspirație. În poeziile sale expune întreaga viață a omului. Se apleacă asupra mai multor stări sufletești, celor mai adânci sentimente umane.

Are frumoase referiri la mamă, cu calități de spațietate interioară. Ioan Coriolan Anițaș a arătat că la pagina 82 are o poezie care explică întreaga esență a poeticii lui Constantin Prunoiu, mama îi este foarte aproape de suflet. Vrea să ne atragă atenția că viața este foarte scurtă, trece repede, și să fim pregătiți pentru viața de dincolo. În poezia sa există și o speranță a renașterii. Divinitatea este prezentă în momentele vieții lui.

Loredana Știrbu a spus că a fost la o emisiune unde l-a cunoscut mai bine pe Constantin Prunoiu. El vine de la țară, are un avantaj față de orășeni, beneficiază de o altă stare. Cartea este bine făcută, mai bună decât cele anterioare. Abordează aceleași teme, moartea, dragostea, mama etc. Abordează legătura cu divinitatea. I-a sugerat să aibă mai mult curaj și să abordeze și alte teme.

Dumitru Țimerman, îl știe pe autor de aproape 40 de ani, este un vechi prieten al său. După cum a spus, Constantin Prunoiu s-a afirmat relativ târziu, dar niciodată nu este prea târziu. Prin poeziile sale ne dezvăluie o altă lume, de câte ori recitești o poezie a sa te gândești la semnificații, este un poet aparte. Reușește să construiască punți interioare, folosește des gerunziul, pentru a sublinia ideea. Proiectează trupul său dematerializat.

Dr. Aurel Pop a spus că se află la cel de-a doua întâlnire cu publicul, din acest an. A lansat chemarea ca în fiecare localitate să existe oameni de seamă, poeți și scriitori, care în fiecare săptămână să lanseze câte o carte. Din Apa sunt originari mulți de oameni de cultură: Vasile Lucaciu, Emil Matei, Ioan Anițaș, Nicolae Pop și Maria Pop, Maria Mariș Dărăban etc. Versurile autorului au în centru familia, fiecare carte pe care a publicat-o are câte un prefațator, Ion Bala, Livia Mărcan Nicolae Pop etc. Aurel Pop a cosniderat că poetul Constantin Prunoiu și-a adus aportul prin tot ce a scris până acum la ridicarea localității de baștină.

În finalul evenimentului, a luat cuvântul autorul care a mulțumit lui Dumnezeu că a ajuns să-și publice cea de-a șaptea carte. A mulțumit Bibliotecii Județene că i-a oferit prilejul să-și lanseze aici această carte. ”Poemele sunt maldăre de flori, poezia este un miracol, are aripi de înger, poezia este o necesitate continuă”, a spus autorul. A adus mulțumiri familiei, soției, copiilor, editorului Aurel Pop, Nicolae Pop, primarului comunei Apa, Vasile Radu Trandafir, tuturor celor care au luat cuvântul le-a dorit tot binele din lume.

Din sală au ținut să ia cuvântul: epigramistul Ioan Tipu Sălăjanu, care i-a și dedicat o epigramă, poeta Maria Letai, care a dat citire unei frumoase poezii, Claudiu Govor, George Terziu, Viorica Cherecheș, Gheorghe Cormoș și Cornelia Bălan Pop.

La această lansare de carte momentele muzicale au fost oferite de cantautoarea Georgeta Govor.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 17, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.