Tășnădenii au sărbătorit Unirea Principatelor Române, o pagină ilustră din istoria noastră

Consiliul Local al Orașului Tășnad, Primăria Orașului Tășnad și Casa de Cultură Tășnad au organizat joi, 24 ianuarie o serie de manifestări dedicate Unirii Principatelor Române.

Începând cu ora 11:00, a avut loc o ceremonie publică la Monumentul Eroilor. Au participat un număr mare de tășnădeni alături de primarul Grieb Csaba, consilierii locali, reprezentanți ai instituțiilor M.A.I.: Poliție, Poliție Locală, Jandarmerie, conducerile Liceului Tehnologic, Școlii Gimnaziale, societăților comerciale din oraș, partidelor politice.

În debutul evenimentului, a fost intonat Imnul Național al României, apoi un sobor de preoți a oficiat un Te Deum. Au urmat depunerile de coroane din partea tuturor participanților.

În calitate de primar, Grieb Csaba a mulțumit tuturor că astăzi au venit în număr atât de mare la Ziua Unirii Principatelor Române, moment de glorie al unei națiuni, când dorințele românilor s-au transformat în realitate. ”24 Ianuarie ne oferă prilejul să onorăm o pagină ilustră din istoria noastră, din ceea ce suntem și am devenit în ultimul veac și jumătate. Sărbătorim una dintre cele mai importante zile din istoria poporului român.

Așa cum marele om de cultură Mihail Kogălniceanu a numit-o cea mai importantă zi a veacului, noi trebuie să o respectăm la justa ei valoare. A fost ziua când națiunea română a demostrat că poate să stea la masă cu toate națiunile europene, ziua în care a demonstrat tăria de caracter, curajul și eroismul poporului român.

Pentru tot ceea ce s-a întâmplat trebuie să fim recunoscători înaintașilor noștri, săi prețuim, pentru că cine nu are istorie, nu are nici viitor. Fără Unirea de la 24 Ianuarie 1859, fără patriotismul strămoșilor noștri nu am putea vorbi despre România. Fiecare perioadă istorică a avut greutățile ei, dar și părțile ei frumoase. Românii ne-au dat o lecție, pe care trebuie să ne-o însușim: patriotismul nu se declară, ci se însușește. Sacrificiul eroilor a fost înfăptuit pentru ca noi să fim astăzi uniți în cuget și simțiri, dar mai ales să fim uniți în apărarea valorilor pe care le-am moștenit de la marii luptători ai neamului românesc.”

Despre semnificația zilei de 24 Ianuarie, a mai vorbit și directorul Casei de Cultură Tășnad, Anca Deaconu. În final, tășnădenii s-au prins în Hora Unirii.

Evenimentele dedicate zilei de 24 Ianuarie s-au încheiat la troița ridicată în memoria soldaților ce s-au jertfit pentru țară, și acolo fiind depuse coroane și jerbe de flori.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 24 ianuarie 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.