Părintele Gavril Aurelius Bălan, martir al cauzei românești și slujitor al Bisericii Greco-Catolice

În urmă cu aproape 46 de ani, preotul dr. Gavril Aurelius Bălan își dădea sufletul pe un pat de spital, după multe suferințe pământești. În anul 1948, după apariția decretului de desființare a Bisericii  Greco – Catolice i s-a cerut să renunțe la convingerile sale religioase și să treacă în rândurile clericilor Bisericii Ortodoxe. Atunci el a răspuns ferm: ”O credință am jurat, de ea mă țin. Aici mi-e capul, retezați-l dar nu îmi părăsesc credința”.

Despre acest om, în 2018, a apărut o carte scrisă de Maria Gârbe, ”Dr. preot Gavril Aurelius Bălan” apărută la Editura Eurotip din Baia Mare. O carte frumoasă care trece în revistă viața și activitatea unui preot slujitor al credinței greco – catolice. Dr. preot Gavril Aurelius Bălan s-a născut la 27 noiembrie 1915, în localitatea Hoteni (județul Maramureș). A fost fiul învățătorului Gavril Bălan din Hoteni. Familia Bălan a avut patru copii: Corneliu, Gavril-Aurel, deveniți preoți, Elvira Cecilia, profesoară și Alexandrina–Ecaterina, învățătoare.

Gavril Aurelius Bălan a absolvit Liceul ”Gheorghe Șincai” din Baia Mare, după care a fost trimis la Academia de Teologie la Blaj. La absolvire a devenit secretar al Episcopiei din Baia Mare. În anul 1938 a fost hirotonit preot celib și a oficiat la parohia Someș – Apa. Cinci ani mai târziu obținuse diploma de doctor cu  ”Magna cum Laude”, la Institutul ”Propaganda Fide” din Roma. Devine profesor de religie, apoi de limba latină la Liceul ”Mihai Eminescu” din Satu Mare, unde îndeplinește și funcția de director adjunct. În 1946 își încetează activitatea din învățământ, rămânând doar paroh în cartierul Unio și preot în Amați.

La interzicerea bisericii Greco – Catolice, intră în ilegalitate și stă ascuns în podul casei din Someșeni. În anul 1954 reintră în legalitate, se mută cu familia la Baia Mare, unde a funcționat ca registrator la Spitalul din Baia Mare. El nu a uitat de misiunea primită de la PS Alexandru Rusu de a pregăti preoți în clandestinitate.

În 1958 părintele Gavril Bălan a fost arestat și judecat pentru uneltire contra ordinii sociale și a primit o condamnare de 8 ani de închisoare. A trecut prin închisorile din Satu Mare, Aiud, Gherla, Balta Brăilei, lagărul ”Grădina“. După șase ani de închisoare a fost eliberat prin decretul din anul 1964. Mai întâi s-a angajat ca pontator la balastiera de la Merișor, apoi în 1968 a fost transferat la Muzeul de Istorie din Baia Mare.

Cartea Mariei Gârbe, pe lângă cronologia vieții părintelui mai conține și fragmente din ceea ce au scris alții despre el: Gheorghe Moldovan, Ștefan Bellu, Valentin Băințan, Ovidiu Bozgan, Viorica Ursu, Vasile Andercău. Ioan Tîmbuș, Pamfil Bilțiu, Livia Tătaru etc. Sunt consacrate mai multe pagini activității sale publicistice.

A fost răpus de boală la 5 aprilie 1973 și a fost înmormântat în cimitirul de pe strada Horea din Baia Mare. La parastasul organizat la 25 de ani de la decesul lui Gavril Aurelius Bălan, directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare, dr. Aurel Socolan a spus: “A fost un om modest și supus, dar erudit, un bun român și aprig luptător de drepturi naționale ale poporului român. Îi plăcea să spună că este ”roman” și că lupta pentru o biserică ”romană”.

Pe clădirea Bisericii ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Satu Mare, s-a pus o placă memorială: Clericii condamnați și închiși pentru credință (refuzul de a trece la Biserica Ortodoxă) al Bisericii Greco – Catolice din județul Satu Mare – victime ale comunismului ateu. Aici apare și numele preotului dr. Gavril A. Bălan.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 30 ianuarie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.