Ziua Internațională a Cititului Împreună, la Liceul Teoretic German ”Johann Ettinger”

Profitând de faptul că mâine, 1 februarie este Ziua Internațională a Cititului Împreună, la Liceul Teoretic German ”Johann Ettinger” din Satu Mare a avut loc o întâlnire cu scriitori sătmăreni la care au participat scriitorii dr. Aurel Pop și scriitorul prof. Carol C. Koka. În sala festivă a liceului, copiii îndrumați de profesoarele Denisa Pop și Maria Tite, au venit la această întâlnire. Prof. Denisa Pop i-a prezentat pe scriitorii sătmăreni și preocupările lor în ale scrisului în etapa viitoare.

Scriitorul prof. Carol C. Koka a prezentat o scurtă istorie a cărții, care este cel mai bun prieten al omului. Așa cum scriu cronicarii noștri, ”nu este mai plăcută zăbavă decât cititul cărților”. De la Johannes Gutenberg, de pe la 1450, răspândirea tiparului a făcut în așa fel încât cartea să devină ceva de nelipsit. Vorbitorul a prezentat aspecte din evoluția lui ca și scriitor, cărțile pe care le-a scris, când, în ce împrejurări a debutat. A povestit despre revistele pe care le-a întemeiat, ”Echinocțiu” de exemplu, a apărut vreme de nouă ani la Grupul Școlar ”Unio” , azi Colegiul Tehnic ”Unio-Traian Vuia”.

A mai prezentat câteva cărți care i-au apărut în ultima perioadă: ”Anecdote, replici spirituale și întâmplări amuzante cu mari personalități ale istoriei și culturii”, volumul de poezii ”Primăvara sufletului” și ”Mărturii biobibliografice”, precum și suplimentul la volumul ”Cartea credenționalelor”, ”Poemele Unirii”, cu autori din cenaclul ”Afirmarea” în ”Caravana Unirii”. Autorul a dat citire unor poezii scrise de el: ”Din istorie” și ”Lui Vasile Lucaciu”.

Dr. Aurel Pop, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România a spus la rândul lui că pentru om, cel mai folositor este să citească. În zilele noastre este mult mai ușor să scrii o carte decât cu ani în urmă, calculatorul ne ajută permanent. La editura ”Citadela” pe care o conduce, până în prezent a scos un număr de 350 de cărți. A început cu peste 50 de ani în urmă cu revista ”Muguri”, este ultimul dintre cei care au colaborat la această revistă, toți ceilalți au trecut la cele veșnice. De-a lungul anilor a pus bazele la mai multe reviste, ultima este ”Mărturii culturale”. Personal a participat la numeroase întâlniri cu scriitorii din țară și străinătate. A fost în S.U.A și Canada, în Asia și Africa.

I-a îndemnat pe elevi să-i respecte pe dascălii care le-a pus creionul în mână. Un medic sau un inginer nu ar fi reușit să se instruiască dacă nu ar fi existat dascălii. La Academia Română a luat un doctorat de care este foarte mândru. Scrierile sale au fost traduse în numeroase limbi. A citit, din cele șapte volume de versuri care i-au apărut, poeziilor ”Umbra pereților reci” și ”Despre Iisus”.

Pentru viitor dr. Aurel Pop are de gând să-și tipărească lucrarea de doctorat și volumul ”În taifas cu moartea”. Este mândru că a reușit să editeze cele 18 volume ale ”Caietelor eminescienilor”. ”Să nu uităm  că la 1883, Constantin Alpini a scos prima carte în limba română din județul Satu Mare”, a mai spus autorul.

Elevii s-au arătat foarte interesați de cele ce s-au discutat, au pus numeroase întrebări, la care au primit răspunsuri pe măsură.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 31 ianuarie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.