Membrii Cenaclului ”Cronograf” s-au întâlnit în ședință. A citit proză scriitoarea Loredana Știrbu

Marți, 19 februarie, într-o autentică zi de primăvară, cenacliștii de la ”Cronograf” au sunat adunarea. Au răspuns prezent următorii scriitori: Felician Pop, președinta cenaclului, Loredana Știrbu, Mihai Sas, Cornelia Bălan Pop, Cornel Burcea, Gheorghe Cormoș, Radu Ulmeanu, Vasile Nechita, Vasile Conioși Mesteșanu, Florin Tămaș și Elena Bistrup, Săplăcan Zegrean de la Dej.Rolul de gazdă i-arevenit Loredanei Știrbu, care a dat citire unui fragment, trei capitole din cartea pregătită pentru tipar, (vom afla în curând și titlul), capitolele ”Daniel”, ”Anath” și ”Gabriel”. Prima care s-a înscris la cuvânt a fost Cornelia Bălan Pop, care a caracterizat fragmentul citit ca fiind foarte captivant. Frazele se înlănțuie cu talent. I-a plăcut în mod deosebit naturalețea cu care se derulează acțiunea. Vasile Conioși Mesteșanu a spus că textul pare înflorat, trădează feminătatea. În partea a treia scriitoarea vorbește despre o lume utopică, imaginată, care ne scoate la realitate.

Săplăcan Zegrean din Dej, a spus că se bucură mult că poate fi la Satu Mare, la ședința cenaclului ”Cronograf”. Este o victorie că la Satu Mare se întâlnesc oameni de literatură. Referitor la proza citită, a spus că este scrisă cu multă lejeritate, în ea se observă recurgerea la șiretenie, aluzie la text. A remarcat tehnica de manipulare folosită de autoare. Ea scrie pentru cititor. O invită să vină la Dej și așteaptă cu nerăbdare ca să-i apară cartea.

Elena Bistrup se bucură că poate fi la Satu Mare, ea a fost ruptă de literatura română vreme de 30 de ani, fiind plecată la Copenhaga. Despre cele citite a spus doar că autoarea scrie bine, ”scrie pentru sufletul meu și mă depășește cu mult în imaginație”. Cuvinte de apreciere au fost rostite și de poetul Gheorghe Cormoș, Mihai Sas, care a spus că personal îi trebuie timp ca să judece pe marginea celor citite și se bucură că pentru înțelegerea textului nu-i trebuie dicționar. Și Vasile Nechita a făcut observația că ar fi bine ca textul să fie distribuit din timp pentru a putea face observații pertinente.

Radu Ulmeanu scriitor cu mai multe volume tipărite, a remarcat că scriitoarea este atentă cu fiecare cuvânt, ea stăpânește foarte bine scrierea și are o fantezie debordantă. Scrierea i se pare foarte reușită. Și-a mai spus părerea și scriitorul Carol C. Koka. El a remarcat faptul că capitolele sunt foarte scurte, personajele sunt bine alese și scrise într-un context bine definit.

Felician Pop a mărturisit că are avantajul că a citit din timp textul. Scriitoare are tendința de a face rațional ceea ce se întâmplă în jurul nostru iar personajele converg spre o idee. A anunțat că în acest an va apărea cartea, fapt ce ne bucură.

Autoarea a recunoscut că oarecum s-a cam lenevit cu scrisul în ultima perioadă. Își dă seama de unele greșeli pe care trebuie să le înlăture. A mărturisit faptul că are în intenție să scrie despre zeități din vechime, dacă se poate până în zilele noastre. În textul citit nu e totul fantezie. A recunoscut că sunt pasaje care au fost preluate de la un prieten. A recunoscut că este mai greu de a scrie proză de cât poezie. Se aștepta la mai multe critici.

În partea a doua a ședinței Cornel Burcea a citit mai multe epigrame. Loredana Știrbu a anunțat că așteaptă texte pentru revista Cronograf și pentru Antologie. Felician Pop a făcut cunoscut calendarul cultural din acest an și momentele ce vor fi organizate, respectiv, la 22 martie premierea Concursului ”Iosif Țiproc”, iar în 12 aprilie se va ține Concursul ”Recitatio”, președintele juriului fiind Mircea Dinescu. A fost distribuită nr. 12 din revista de cultură și atitudine ”Cronograf”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 19 februarie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.