La Cenaclul ”Afirmarea” profesorul Carol C. Koka a citit poezii metaforice, de meditație

Joi, 21 februarie, zi de ședință a Cenaclului ”Afirmarea”, de data aceasta profesorul Carol C. Koka a citit poezii. Au fost prezenți Ioan Anițaș, președintele cenaclului, profesorul Carol C. Koka, Mihai Sas, dr. Alexandru Zotta, Gheorghe Cormoș, Ioan Sălăjanu, Georgeta Govor, Lia-Florica Koka.

Carol C. Koka a a dat citire poeziilor: ”Nostalgii”, ”Amurgul”, ”Toamnă târzie”, ”Bucurie”, ”Din creația poeților”, ”Câmpiile Elizee”, ”Armonii de toamnă”, ”Pe aripi de vis”, ”Noaptea veșniciei”, ”Vis de primăvară”, ”Ascult”, ”Poem închinat lui Ion Bala” și un grupaj de haiku-uri.

Prima care a fost provocată să vorbească a fost Lia-Florica Koka. Dincolo de faptul că ea poate fi subiectivă, a recunoscut că soțul scrie poezii demult, de vreo 50 de ani. În poezie, a debutat mai anii trecuți cu volumul ”Primăvara sufletului”. Poeziile sale sunt optimiste, în ultima perioadă mai sobre. Îi reflectă sensibilitatea sufletească, puterea de a înțelege realitățile vieții. A rămas sensibil, optimist, este un om bun.

Poetul Gheorghe Cormoș a caracterizat poeziile scriitorului, ca fiind poezii de meditație. Versurile curg frumos, în ele străbate o distanță de la o stare la alta. Sunt simple, dar frumoase.

Scriitorul Mihai Sas a spus că autorul e un om bun, cu suflet curat, ceea ce se reflectă în poeziile sale. Se poate vedea din versurile sale experiența de viață. Este un bun observator al vieții cotidiene. Sunt poezii inspirate din viață. Scrie pentru generația dânsului, poate sunt membri ai tinerei generații care nu ar fi de acord cu dânsul.

Ioan Sălăjanu i-a dedicat o  epigramă intitulată ”El știe să tacă poetic”.

Președintele cenaclului, jurnalistul Ioan Anițaș a precizat că poetul știe să fie ascultător, scrie poezii cu bucuria unui copil. Poeziile conțin multe peisaje, și sunt scrise în a doua parte a vieții. Uneori se face risipă de cuvinte. Poeziile se pot grupa pe anotimpuri.

Dr. Alexandru Zotta a făcut o amplă analiză a haiku-ului, o specie exotică în literatura română. S-a răspândit după 1990, haiku-ul și provoacă sensibilitate umană. Autorul scrie poezii de factură metaforică, ducând la pastel. Poezia sa este de notație, folosește metafore foarte potrivite, care conduc la nostalgie. Poeziile citite se încadrează în cerințele haiku-ului.

Lia-Florica Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 21 februarie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.