Recent a apărut nr. 4 pe luna decembrie 2018 al revistei de cultură și atitudine ”Cronograf”

Cu ocazia ședinței cenaclului ”Cronograf” de săptămâna trecută, a fost distribuită revista ”Cronograf”, numărul din decembrie 2018. La pagina 2 putem citi editorialul scris de Felician Pop ”Leru-i ler, bănuț din cer!”, în care rememorează mireasma colindelor de altădată.

Alexandru Laszlo, cadru universitar din Cluj-Napoca, este prezent cu un eseu cu titlul ”Autorul și opera. ”Contaminarea” biografică”, în care rememorează întâlnirile avute în toamna trecută, cu ocazia Salonului revistelor de cultură din nord-vestul Transilvaniei. Este ocazia de a-i reaminti pe scriitorii care au avut curajul de a vorbi pe față despre abuzurile care se comiteau în epoca totalitară: Paul Goma, Dorin Tudoran sau scriitorii de Cehia, Polonia sau Ungaria, care au ieșit pe străzi cu tot riscul.

Tudor Nedelcea din Craiova, scrie despre ”Făurirea României Mari”, una dintre cele mai elocvente pagini din istoria acestui popor, despre eforturile depuse la Cernăuți, Chișinău și Alba Iulia, dar și a atitudinii pe care au avut-o minoritățile naționale față de Marea Unire.

Cronica de teatru este semnată de profesoara Ileana Bonta, despre comedia romantică de succes ”Străini în noapte”, cu actorii Florin Piersic, Medeea Marinescu, prezentată vara trecută la Satu Mare.

Dumitru Țimerman mărturisește în eseul ”Mi-e dor de toamnele de altădată”, de o dragoste nețărmurită față de acest anotimp, cu tot ce aduce ea în viața omului. Și ca să rămânem la toamnă, Adriana Ungureanu în eseul ”A fost cum nu mi-aș fi imaginat!”, scrie despre filele din jurnalul unei toamne perfecte.

La cronica literară, Felician Pop în ”Libertatea pe sens interzis”, scrie despre cartea lui Mihai Neamțu ”Povara libertății”, editura Deceneu, București, 2018, una dintre cele mai interesante și elaborate exegeze de filosofie creștină, apărută la noi în ultimii ani. Prof. Dr. Const. Milu din Megidia, continuă din numărul anterior ”Poezia psalmilor”.

Am avut ocazia să constatăm pe viu starea în care se găsește conacul din Boinești cu ocvazia prezenței noastre acolo, tristețea și suferința pe care o trădează conacul Pasztory. Robert Laszlo expune în ”Blestemul conacului Pasztory” toată povestea celebrului loc, fapta lui Paszory Arkad, baron rutean îndrăgostit de lumea oșenimii, care a hotărât să construiască un castel. Despre blestemele acestui stabiliment scrie foarte frumos Robert Laszlo.

Mai departe putem citi ”Nevoia de frumusețe și spiritul dacic în tradiția Țării Oașului”, de Antonia Bodea din Cluj-Napoca. Prof. univ. dr. Doina Maria Simion, scrie despre „Muzee de ieri și de astăzi – Muzeul Asociațiunii, un imbold în vâltoarea timpului”. Ștefan Mazilu este prezentă la rubrica Cronica literară cu eseul ”Aromele lecturii în romanul ”Fata care citea în metrou de Christine Féret-Fleury, apărută la editura Nemira din București.

George Călin, scriitor, diplomat, Ambasador cultural Convenția ONU-Geneva, scrie de spre iubire, în eseul ”Credința lucrătoare în iubire”. ”Fără iubire –spune el – Universul poate fi conceput, dar nu și experimentat”. ”Iubirea cere unirea integrală a celor două euri. Ea e reciproca dăruire de sine, ieșirea din sine și revărsare în altul”.

Poezia este prezentă ca întotdeauna. Putem citi poezii scrise de Nicolae Băciuț din Târgu Mureș, tot din Târgu Mureș, poetul Lorand Boda, Camellio Pirrera (Italia) în tălmăcirea Liviei Mărcan, Véronique Brie (Franța), în selecția și traducerea lui Cornelia Bălan – Pop, Ștefan Drăgan din Cluj-Napoca, Georgeta Govor, îndrăgostită și de muzică și Gheorghe Cormoș, într-un poem dedicat Loredanei Știrbu. Vasile Nechita scrie despre ”Sătmărenii la Bistrița” și despre cea de-a treia ediție a ”Salonului revistelor de cultură nord-transilvane” în cadrul Zilelor Revistei Cronograf. În revistă mai sunt prezentate cărțile, revistele primite la redacție și ”Calendarul istoric și cultural 2019, aniversări, comemorări.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 25 februarie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.