Asociațiile de vânători au primit peste 230.000 lei pentru combaterea pestei porcine

În Sala Mică de ședințe a Palatului Administrativ a avut loc miercuri, 27 februarie ședința lunară a Colegiului Prefectural, prezidată de prefectul județului Satu Mare, Darius Filip.

Conform ordinii de zi, ședința a început cu prezentarea raportului de evaluare a activității desfășurate de către Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Satu Mare în anul 2018, realizată de lt. col. Adrian Relu Știrb, prim adjunct al șefului IJJ. În continuare, cms. șef de poliție Sorin Stan, inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare a realizat o analiză privind siguranța în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ pentru semestrul I al anului școlar 2018-2019.

La punctul diverse de pe ordinea de zi, Nicolae Dumuța, director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare a prezentat situația la zi privind evoluția pestei porcine africane (PPA) în județul Satu Mare și câteva rezultate de bilanț aferente anului 2018. În acest moment în județ avem 24 de focare din care 20 sunt stinse, pentru 22 din ele s-au făcut plăți pentru despăgubire, s-au realizat 14.652 analize pentru supravegherea serologică și 2.389 analize virusologice, dintre care peste 1.100 la mistreț. Din cei 89 de mistreţi găsiți morți, la 59 s-a confirmat virusul PPA iar dintre cei vânați doar 19 din 1.103 au fost depistați pozitiv. Suma totală plătită asociațiilor de vânători pentru combaterea bolii depășește 230.000 lei în acest moment.

Directorul executiv al APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Satu Mare, Virgil Dragoș a realizat o sinteză a campaniei agricole 2018. Județul Satu Mare ocupă locul 8 la nivel național privind soluționarea cererilor de plată pe suprafață – din cele 18561 de cereri, s-au plătit deja 17142, respectiv peste 92%, cu o valoare totală a plăților directe de 41.500.000 euro la data de 25 februarie. În ceea ce privește campania 2019, depunerea cererilor de plată se va face strict în perioada 01 martie – 15 mai 2019, fără posibilitatea de a prelungi termenul. Șeful instituției a făcut un apel la fermieri de a respecta programarea pentru prezentare la centrele locale APIA, programare afișată la sedii precum și la toate primăriile din județ.

În încheiere prefectul Darius Filip a reiterat solicitarea către șefii serviciilor publice deconcentrate de a interveni în cadrul ședințelor colegiului pentru a prezenta noutăți legislative în domeniu, proiecte ale instituțiilor pe care le reprezintă sau informări către cetățeni ori mediul de afaceri.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 27, 2019. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.