Școala Gimnazială nr. 10 va purta numele principelui Transilvaniei, Rákoczi Ferenc

În ședința Consiliului Local Satu Mare din data de 28 februarie, consilierii UDMR, PNL, ALDE ȘI PSD au votat pentru schimbarea denumirii Școlii Gimnaziale nr. 10 în Școala Gimnazială Rákóczi Ferenc.

Din partea PSD au votat pentru: Ardelean Octavian și Sălăgean Mariana Geta. Împotrivă au votat Ciprian Crăciun, Vasile Hornar și Adrian Micle. Dumitru Fanea și Manuela Rogoz s-au abținut.

Primăria Municipiului Satu Mare spune că Rákóczi Ferenc i-a unit pe românii și maghiarii din Transilvania.

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor a precizat că 550 dintre părinții elevilor au votat pentru schimbarea numelui și 150 dintre ei au votat împotrivă. Primarul a mulțumit colegilor din PNL, ALDE, PSD și UDMR pentru susținerea acestei inițiative. S-a demonstrat că rațiunea și bunul simț pot să învingă propaganda ieftină și mistificarea istoriei. Propunerea de denumire ”Rákóczi Ferenc” a Școlii Gimnaziale nr. 10 este o idee bună și firească.

Cei care văd în acest demers unul ”naționalist” sunt rugați să se documenteze mai întâi cine a fost principele Transilvaniei.  “Cum Deo pro patria et libertate” a fost sloganul românilor și maghiarilor care au luptat în oastea principelui Rákóczi Ferenc al II-lea. Acum 300 de ani, nu a contat dacă erai român sau maghiar, ci s-a luptat împreună, cot la cot!

Principele Rákóczi Ferenc ocupă un loc important în istoria Transilvaniei. Istoricii îl consideră pe principele Rákóczi ca fiind cel care la început de secol XVIII i-a unit pe românii și maghiarii din Transilvania în lupta împotriva Imperiului Hasburgic.

Răscoala pe care a condus-o a avut pe lista de participanţi un număr impresionant de sătmăreni, mici nobili sau iobagi, nobili români din Maramureş, precum şi din zona Bihorului, reunind diverse categorii sociale precum şi grupuri etnice şi religioase.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 28, 2019. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.